2021. Január 17. | Antal, Antónia
Előző

Baji Balázs élete a karanténban...

Következő

Nem csak a főzésről…...

Őszintének lenni…

Orlai Tibor

A Prima Primissima-díjas újságírónő, Veiszer Alinda a havonta jelentkező alkalmakon olyan ismert és elismert vendégeket fogad, akik munkásságukkal nemcsak hazánkban, hanem külföldön is felhívták magukra a figyelmet. A rendezvénysorozatról Orlai Tibort, a Produkciós Iroda vezetőjét kérdeztük.

 

Kinek volt az ötlete, hogy a színház teret adjon a népszerű újságírónő, Veiszer Alinda „beszélgetéseihez”?

 

– Már évekkel ezelőtt felmerült, milyen jó lenne valamit közösen létrehozni, voltak ötletek, műsor kezdemények, de aztán elhaltak ezek a kísérletek. Most Alinda keresett meg, hogy mi lenne, ha egy egyszerű beszélgetéssorozatot indítanánk, semmi show, csak két- három ember társalog, eszmét cserél, gondolkodik közügyeinkről, pályáról, őket foglalkoztató kérdésekről. És nem tagadom rögtön ráharaptam, a telefont követő 3 hét múlva már meg is állapodtunk az első beszélgetésről. Nagyon egyetértettünk abban, hogy ez ne egy bulvár talkshow legyen, sokkal inkább az a célunk, hogy visszahozzuk ennek a műfajnak az igazi értékét.

 

 – Ön szerint mennyire van nézői igény erre a műfajra?

 

– Azt gondolom, hogy abszolút, sőt! Egyértelműen szükség van rá, hogy nagyformátumú alkotók, művészek, tudósok,  média szakemberek, sportolók, stb. sorsát, értékrendjét, véleményét megismerjük, és olyan szakavatott újságíró, mint Alinda akár ellenvéleményt fogalmazzon meg, ellentmondást találjon, és szóra bírja őket, akár „tabu” témákról is.  


– A színház vezetése beleszól, s ha igen, mennyire, a riportalanyok kiválasztásába?  


– Ez a műsor egy közös gyermek, tehát együtt beszéljük meg, hogy kiket szeretnénk  riportalanyoknak, de természetesen a végső döntés mindig Alindáé. Nincs cenzúra, vagy elvárás. Hasonlóan gondolkodunk a világról, hasonló értékrend mentén élünk nem hiszem, hogy antagonisztikus vita lenne közöttünk egy riportalany vonatkozásában. 

 

– A beszélgető partnerek kiválasztását mennyire befolyásolja az „érték-eladhatóság” kettőssége? Bár a kultúra, az orvostudomány, és az irodalom területéről hívnak meg riportalanyokat, ez nem jelenti egyben azt is, hogy ezek a személyek a szakmai berkeken kívül is ismertek. Biztosak abban, hogy meg tudják tölteni az 500 fős színházat érdeklődő közönséggel?

 

–  Az első két este azt bizonyítja, hogy az érték eladható. Nekünk is meglepő, hogy a közönség mennyire ki van éhezve egyszerű beszélgetésekre olyan emberekkel, akitől/ akiktől elvitathatatlan a teljesítmény.

 

– Ön szerint mi kell ahhoz, hogy a meghívott vendégek egy színházteremnyi ember előtt megnyíljanak és őszintén beszéljenek a sikerhez vezető útjukról, annak minden nehézségéről és öröméről?

 

–ALINDA. Az ő személye és tudása. Az eddigi munkái mind bizonyítják, hogy a vele szemben helyet foglaló riportalanyok készek belemenni egy mély beszélgetésbe. Biztos vagyok abban, hogy nem maradnak most sem a felszínen majd...

 

– Mivel ezek az „előadások” egyszeriek, és a színdaraboktól eltérően megismételhetetlenek, tervezik-e, hogy a beszélgetéseket rögzítik, és a felteszik a színház honlapjára, hogy utólag a tágabb közönségnek is lehetősége legyen megtekinteni azt?  

 

– Az első beszélgetéseknél az fogalmazódott meg, hogy egyelőre nem tervezzünk felvenni és nem akarjuk kitenni a honlapra. Legyenek ezek az estek egyediek és megismételhetetlenek.

Viszont most egyre inkább elgondolkodunk ezen, mivel a közönség érdeklődése minket is az eredeti tervek átgondolására ösztönöz.

 

Utánajártunk: Az Alinda beszélget a Belvárosiban első vendége – 2019. november 24-én – Alföldi Róbert, a második rendezvény – 2019. december 14-én – vendégei Koncz Zsuzsa és Kulka János lesznek.

 

 

Előző

Baji Balázs élete a karanténban...

Következő

Nem csak a főzésről…...

Kövess minket!