2021. Október 22. | Előd
Előző

Egy élő legenda – Mireille Mathieu...

Következő

Új helyszín, új szereplők...

Kényszer pihenő

Baji Balázs
Baji Balázst, a világbajnoki bronzérmes gátfutót nemrég az egyik edzésén szerencsétlen baleset érte. Térdsérülése miatt az idei fedett pályás versenyzésről le kellett mondania, ám ő mégsincs elkeseredve. Azt mondja, nem tört meg, még erősebbé vált, és mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb újra visszatérhessen a pályára.

 

- Hogyan történt a baleset?

 

- Néhány hete az egyik edzésen gátfutás közben elestem, méghozzá elég szerencsétlen módon, így sérült meg a térdem. Az elmúlt közel tíz évemet alapvetően úgy töltöttem a felnőtt élmezőnyben és - világversenyeken, hogy semmit nem kellett kihagynom és nem volt olyan sérülésem, ami bármiben is akadályozott volna. Ez a mostani eset is inkább egy rossz mozdulat, egy botlás, ami a balszerencsének köszönhető.

 

- Milyen kezeléseket kapott eddig?

 

 - A baleset után rögtön megműtöttek, ezt követően pedig több napon keresztül lábadoztam, most a sportkórházban vagyok a rehabilitációs osztályon. Gyógytornászok foglalkoznak velem és olyan intenzív kezeléseket kapok, amik segítik a mihamarabbi felépülésemet. Pár hét múlva esedékes egy újabb műtét, és folytatjuk tovább a rehabilitációmat is.

 

- Felépülésében a Scitec Institute Sport-és Táplálkozástudományi Intézet szakértői is támogatják, miben tudják segíteni a gyógyulását?

 

- Az intézet szakértői csapatával az együttműködésünk alapvetően a sikeres versenyfelkészülésemre, a teljesítményem fokozására irányult, ám sajnos a sérülésem miatt ezt a célt félre kell most kicsit tenni és a gyógyulásomra összpontosítani. Örömteli, hogy részükről olyan kézzelfogható, azonnali segítséget kapok ebben a nehéz időszakban, amelyek támogatnak abban, hogy mielőbb visszatérhessek a versenypályára. A baleset miatt kiestem például a napi rendszeres edzésből, ilyenkor sok izom, mivel nincs rá szükség, elkezd visszaépülni, ám egy jó diétával és a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztásával el lehet érni, hogy ez a folyamat lelassuljon, a lehető legkevesebb izmot veszítsem el, illetve a legjobb állapotban térhessek vissza a tréningekhez.

 

 - Fontos önnek, hogy olyan szakemberek segítik, akikben valóban megbízhat?

 

- A hitelesség nagyon fontos számomra! A szakemberekben pedig teljes mértékig megbízom, az ajánlásaik eddig is mindig beváltak nekem. Az is fontos számomra, hogy a legfrissebb tudományos eredményeket veszik alapul, amikor tanácsot adnak. Hiszek benne, hogy az ő segítségükkel még gyorsabb és hatékonyabb lesz a regeneráció.

 

- Aktív sportolóként miként érintette, hogy nem edzhet a megszokott módon, nap, mint nap, hanem igenis pihenni kell?

 

- Nem tagadom, adódtak olyan pillanatok, amikor tehetetlennek éreztem magam és nehéz volt feldolgozni és elfogadni, hogy ez a helyzet. De ilyenkor nincs választása az embernek! Átállítottam az agyamat arra, hogy most az első számú és legfontosabb szempont az, hogy meggyógyuljak, és teljes mértékben visszatérjek majd a régi valómba, hiszen még jó pár évem van aktív sportolóként. Szerencsére nem kell elgondolkodnom azon, hogy visszavonulok, ez meg sem fordult a fejemben! Ebből a sérülésből még erősebben, motiváltabban és elszántabban kell visszatérni, és azokat az energiákat, amik most felhalmozódnak bennem, utána jól kiengedni a tréningeken és versenyeken. 

 

- Mikorra tervezi a visszatérést?

 

- Ezt még nem tudom pontosan megmondani, minden menet közben derül majd ki. Egy biztos, nem szeretném túlfeszíteni a tempót és felesleges kockázatokat sem akarok bevállalni. A célom a teljes felépülés, és az, hogy a 2020-as Tokiói Olimpiára tökéletes állapotba kerüljek.

 

 

Előző

Egy élő legenda – Mireille Mathieu...

Következő

Új helyszín, új szereplők...

Kövess minket!