2022. Május 19. | Ivó, Milán
Előző

Világméretű turné...

Következő

A zene minden falat ledönt...

Rajongásból saját kávé – KoffeinParti

A kávérajongóból kávékészítővé avanzsált Parti András, magyar bajnok, háromszoros olimpikon hegyikerékpárost a saját nevével fémjelzett új kávékeverékéről kérdeztük.

 

– Azt gondolnánk, hogy egy „bicajos” saját brandet a kerekpárral kapcsolatos tárgyakból, kiegészítőkből épít. Hogy jött az ötlet, hogy egy kávér lett az első saját brandje?

 

–  Azt sokan tudják, hogy nagy kávés vagyok, Berta Istvánnal, a CoffeeB tulajdonosával pedig évek óta szoros barátságot ápolunk. A kávés barátság mellett a kerékpár is közös szenvedély.

 

– Mióta tart ez a barátság?

 

– Barátságunk sok-sok éve kezdődött, több ezer letekert kilométer alatt. Az idők során rengeteg jó kávézóban és pörkölőben fordultunk meg együtt, no meg én magam, egyedül is betértem jó párba. Barátságunkhoz az is hozzá tartozik, hogy három olimpiára, a „bringavalazolimpiakra” jótékonysági út keretében István kitekert. 

 

– Azért ez kevés lenne ahhoz, hogy egy ütős kávékeverék létrejöjjön…

 

–  Valóban, de István pörkölő mester, 2004-ben hozta létre első kávépörkölő manufaktúráját, amit később CoffeeB névre keresztelt. Nem véletlen István név választása sem: kávé + bringa = CoffeeB. Az edzőtáborok és az újra indult versenyek mellett, ha itthon vagyok, folyamatosan tanulom tőle a kávépörkölés rejtelmeit, sokszor megtalálhatnak István mellett a CoffeeB üzemében.

 

– Említette, hogy az ön részéről ez egy igazi szerelem projekt, de mégis, hogy jön az első számú szerelemhez, a bringázáshoz a kávé?

 

–  Rájöttem, hogy a kávézás és a bringázás számomra szorosan összefügg. Az utazások alatt mindig a kávé volt az, ami feltöltött, ami a tudat alatt megadta a wattokat, erőt adott. 

 

– Miben más ízű ez a kávé, mint amit eddig megszokhattunk?

 

Választásom egy frissen pörkölt tanzániai arabica kávéra esett, ami az ország északi részének magasföldjéről, Arusha és a Kilimandzsaró 1400 -1800 méteren fekvő termő területeiről érkezik hozzánk, kistermelőktől. Kézzel szedik, vizes eljárással választják el a kávécseresznye héját és húsát a baboktól, majd 30 napig érlelik, majd a napon szárítják. A KoffeinParti ízvilága, testes, de mégis krémes, borra jellemző savasságú, erős ízjegyekkel. Szinte egyszerre érezni az érett, édes bogyós gyümölcsöket, de érzékelhetjük mellette a mogyorót és a mandulát is, utóízként pedig néha a mézet. Aki kifejezetten gyümölcsös kávéra vágyik, az igya magában, de ha a mogyorósabb ízre, akkor tejjel a jó választás. Számomra pedig az sem egy utolsó szempont, hogy az utazások során is a saját kávémat ihatom, a megszokott íz pedig tudat alatt erővel tölt fel, ami különösen inspirál a versenyek alatt.

 

 – Hogyan juthatunk hozzá ehhez a különleges összetételű és pörkölésű kávéhoz és várható-e újabb kávé variáció? 

 

– Jelenleg csak interneten forgalmazzuk, de már előrehaladott tárgyalásokat folytatunk több kávézóval is, a közeljövőben pedig bővítjük a kínálatot, öt új ízzel. De azokról majd később…

 

 

 

Előző

Világméretű turné...

Következő

A zene minden falat ledönt...

Kövess minket!