2020. Október 21. | Orsolya

Örmény rendező Magyarországon

A hazájában méltán elismert rendezőnő, Szarkiszjan Ovszanna egy anyaországban már bemutatott és ott jelenleg is műsoron lévő darabot rendez a magyarországi közönség számára, melynek premierére előreláthatólag ez év szeptemberben kerül sor. Vendéglátója a 2013 óta működő Artashat Örmény Nemzetiségi Színház Kulturális Egyesülete.

 

Az együttműködés alapvető célja az örmény nemzetiségű állampolgárok hagyományainak, kulturális örökségének megőrzése és ezek továbbadása leszármazóik felé, így erősítve meg kötelékeiket és az önálló kulturális tevékenységeik kialakulását. A színház színes palettát kínál minden színházi évadban, mely kizárólag örmény vonatkozású, amiben nagy segítség számukra a termékeny örmény irodalom. Előadásaikban törekszenek a kétnyelvűségre, valamint a feliratozásra. Olyan különleges keleti világú színházat hoztak létre, amely az itteni európai emberek számára ez idáig ismeretlen volt.

 

Szarkiszjan Ovszanna rendezte Ajakrúzs címet viselő, egy felvonásos zenés komédiában a házassági évfordulójuk megünneplésére készülő házaspár életébe csöppenünk bele. A jeles napon a férfit hirtelen munkába hívja kötelessége, így az asszony egyedül marad otthon az évfordulójukra kapott ajándékaival. Illetve nem egészen egyedül... Hirtelen egy nem várt vendég toppan be és jelenléte jól összekuszálja az eseményeket. Az eddig nem féltékeny, – és mindezt büszkén hangoztató férj – égtelen haragra gerjed. A pikírt szomszéd táncosnő megjelenése a színen sem segít kibogozni a cselekmény szálait. Végül egy határozott rendőrnő tesz igazságot, és minden kiderül, illetve mindenki derül.

 

A nemzetiségi vonatkozáson túl a színházról azt is tudni kell, hogy társulatuk Magyarországon született, tanult és végzett színészekből áll, így a magyarországi színjátszás mesterei. Ezért multikulturális vonatkozásuk megkérdőjelezhetetlen. A magyarországi színjátszás éppúgy jelen van életükben, mint az örmény nemzetiségi vonal képviselete. 

Kövess minket!