2021. Március 02. | Lujza
Előző

Bájos és ellenállhatatlan...

Következő

Medencében ússza körbe a Balatont...

Más szemmel

Sztarenki Dóri mostanában igen elfoglalt volt. Számos filmben és színdarabban láthattuk, a Mellékhatás című televíziós sorozat főszereplőjeként és a Made in Karantén RTL Klub tehetségkutató zsűritagjaként, szabadúszó színésznőként a Centrál Színházban és a Rózsavölgyiben is játszik rendszeresen. Az elmúlt időszakban szerepelt a Terápia című HBO sorozatban, valamint az 1945 és a Martfűi rém című mozifilmekben. A színészet mellett a főzésben is profi, hiszen 2019-ben megnyerte az RTL Klub Konyhafőnök VIP című műsort. Dóri életébe nem csak a járvány hozott változást az utóbbi időben, ma már más szemmel tekint a világra...

 

Előadóművészként mindig új és új karaktert kell eljátszania, amelyekhez nem mindig passzol, ha valaki szemüveges. Dóri is szembesült ezzel a problémával szerepei kapcsán.

 

„Elég régóta volt szemüvegem és kontaktlencsém. Utóbbi úgy 5-6 éve. A forgatásokon, illetve a színházban is kontaktlencsét kellett viselnem, mert a szemüvegem nem illett a karakterhez. Azonban egyre többször fordult elő, hogy elfáradt a szemem, kiszáradt, bevörösödött. Volt, hogy szúrt a kontaktlencse, ki kellett venni, be kellett tenni. Ha anélkül voltam, akkor sokszor megfájdult a fejem. Ez az egész kezdett már macera lenni, végül eljutottam odáig, hogy ideje lenne kezdeni valamit a problémával” – meséli Dóri, aki problémájával  Dr. Nagymihály Attilát, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosát kereste meg.

 

A doktor úr elmagyarázta a színésznőnek, hogy:„Az astigmia cilinderes szemüveggel korrigálható. Ez ugyanolyan fénytörési hiba, mint a rövidlátás vagy a távollátás és természetesen lézerrel operálható. A látásjavító beavatkozást egy nagyon precíz német lézerrel végezzük, amely a kezelés során folyamatosan követi a szem mikromozgásait, így rendkívül jó látásélményről számolhatunk be a lézeres szemműtét után”

 

Dóri esetében mind a két szemen 2 cilinder dioptria hibát találtak, s bár tudta, hogy a legjobb kezekben lesz, mégis volt benne egy kis félelem a műtéttel kapcsolatban. A legjobban attól tartott, hogy rosszabb lesz a szeme, vagy akár a látását is elveszítheti. Nagymihály doktorral folytatott konzultáció azonban megnyugtatta, hogy ilyen komplikáció nem fordulhat elő. Végül az orvos megnyugtató szavai ellenére sem indult zökkenőmentesen a műtét napja, ugyanis a színésznő a műtét reggelére lebetegedett, ami meghiúsította a látásjavító kezelést.

 

„A második alkalommal, ami egy héttel később volt, próbáltam tudatosan nem izgulni. Ez egész jól ment, egészen addig, amíg be nem mentem a rendelőbe, és el nem kezdtük az érzéstelenítést. Bevallom, utána már kicsit izgultam. De végül olyan meglepően gyorsan és könnyen ment az egész, hogy nagyon jó érzéssel jöttem ki. Közvetlenül a műtét után már viszonylag jól láttam, csak egy enyhe homály volt a szemem előtt. Összességében ez nem volt zavaró és nem is fájt semmi.

 

 Elmentem ebédelni, utána hazamentem, pihentem egy órát és simán levittem a kutyákat sétálni. Egyedül az autók erős fénye zavart. Másnap reggeltől kiélesedett a kép és már semmi zavaró dolog nem volt, simán elvezettem a kontroll vizsgálatra. Ez már fél éve volt és olyan jó, hogy azóta nem kell bajlódnom a kontaktlencsével sem a színházban, sem a forgatáson. Nem kell észben tartanom, hogy vigyem magammal a folyadékot, hol a tartó, vagy azon aggódni, hogy elszakadt az utolsó lencsém, hogy fogok így dolgozni, látom-e a partnert a színpad másik végében. Borzasztóan megkönnyíti a létezést a jó látás és a munkában is plusz magabiztosságot ad” – meséli Sztarenki Dóri.
Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom

Előző

Bájos és ellenállhatatlan...

Következő

Medencében ússza körbe a Balatont...

Kövess minket!