2021. Október 25. | Blanka, Bianka
Előző

Így karácsonyoztak a Jóbarátok...

Következő

Csőrmester és a többiek...

Lakatos Mónika: Hangszín

Lakatos Mónika

Lakatos Mónika, WOMEX-életműdíjas, az oláh cigányság világszerte elismert nagykövete, és a nemzetközi világzenei színtér fényes csillaga.

Új lemeze a Hangszín már kapható a boltokban, és elérhető digitális felületeken is. Ő az első roma származású énekes a világon, aki elnyerte a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX Artist Award-ot. A díjat idén októberben a Müpa színpadán vette át Weyer Balázs zsűritagtól és a korábbi díjazott Muzsikás együttestől. Az énekesnő valódi hírnöke a magyar és cigányzenei örökségnek, földöntúli énekhangja és lenyűgöző színpadi jelenléte mély nyomot hagy mindenkiben, aki élőben hallja énekelni. 

A WOMEX Életműdíj a világzene legmagasabb elismerése, melyet minden évben egy előadónak ítél oda a független zsűri. Az, hogy 2020-ban Lakatos Mónikának ítélték a díjat, azzal nemcsak lenyűgöző tehetségét ismerték el, de a cigányzenei hagyomány, a roma zenészek tehetsége, bőkezű kulturális hozzájárulása előtt is fejet hajtottak.

 

A Hangszín, Lakatos Mónika új albuma a magyar cigány és oláh cigányzene ünneplése, mely visszatér a gyökerekhez, és a közösségi éneklés roma hagyományába vonja be a hallgatót. 

 

„A Hangszín lemezen Mónika hangja szabad madárként szárnyal a gitáros és ütőhangszeres kíséret fölött. És mégis, végig érezni lehet a mélyebb, elégikus dalok súlyát, amelyek a magyar cigányok életéről mondanak el valami megkerülhetetlenül fontosat” –mondta Simon Broughton, főszerkesztő, Songlines Magazin

 

NÉVJEGY

Lakatos Mónika oláh cigány családba született, édesapjától és nénikéitől tanulta el az éneklés művészetét. Itthon az 1996-os Ki mit tud? győzteseként lett országszerte ismert és szeretett énekesnő, a nemzetközi színtéren pedig Romanimo című szólólemezével a World Music Chart Europe top 5 albuma közé került. Nemrég alapította Cigány Hangok nevű formációját, amiben az oláh zenei kultúra gyors ritmusa és vibráló energiája mutatkozik meg. A többszólamú ének és az elemi, pulzáló ritmus, a cigány közösség belsőséges, zenés kommunikációját idéző hangulat teszi elragadóvá a Cigány Hangokat, és megismételhetetlen élménnyé az előadásaikat.

 

Lakatos Mónika és a Cigány Hangok - Jóska Bácsi megnézhető: ITT

 

 

 

Előző

Így karácsonyoztak a Jóbarátok...

Következő

Csőrmester és a többiek...

Kövess minket!