Tommy Víg

Tommy Vig

Tommy Viget korábban csak csodadobosként emlegették, hiszen hét évesen már jó néhány fellépésen túl volt – játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban.

Hét évesen megnyerte a Metro-Goldwyn-Mayer tehetségkutató versenyét Budapesten,  nyolc éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal. 1956 novemberében, 18 évesen hagyta el az országot, s nem sokkal azután, hogy a bécsi Zeneakadémián Zawinul triójában dobolt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.

 

A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, a The Beach Boys, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy Michael Jackson. A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 stúdió felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

 

Tommy Vig volt 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője is. Az akkor még Amerikában élő Tommy a négy napon át tartó rendezvényt a sportversenyek napjaira időzítette, illetve az azt megelőző hetekben megtartott Olympic Arts Festival részeként menedzselte.

 

Olyan előadókat vonultatott fel a rendezvényen, mint Benny Carter és Shelly Manne, Terumasa Hino és Albert Mangelsdorff, és a jazzfesztivál négy napján végig az ő nagyzenekara kísért. Tommy és az Olympic Arts Festival más szervezői tehát visszacsempészték a coubertini gondolatot az ötkarikás játékok mellé. Nem a versenyszellem, hanem egy nemzetközi jazz-seregszemle eszméje dominált az Olympic Jazz Festivalon. Tommy Vig szerényebb keretek között, de hazánkban is folytatja, amit Los Angelesben elkezdett.

 

Hazatérése után számos nagyszabású koncertet adott, de ezek közül is kiemelkedik, mikor 2013-ban Aranyszimfóniákkal köszöntötte a londoni olimpia győzteseit a Duna Palotában. A nyolc jazzszimfónia előadása során a zenekar tagjaként Kozák Danuta, Berki Krisztián és Pars Krisztián is színpadra lépett és együtt muzsikált a zenészekkel.

 

Az idei olimpiai játékok előtt Riói aranyálmok címmel bíztatás gyanánt komponált műveket olimpikonjainknak, amiket a Müpában adott elő nagy sikerrel, vezényelve a Tommy Vig Sinfoniettát.

 

De ha Tommy Vig művészetéről beszélnünk, ne feledkezzünk meg a képzőművészeti alkotásairól sem; egyedi kollázsairól, modern, absztrakt képzőművészeti, háromdimenziós műveiről, s Máté J. György Mozaikkockák egy zeneművészről című könyvéről sem, amely

a legendás zenészt mutatja be.

   

Legközelebbi fellépése:

December 3-án este minden róla, az életéről, a művészetéről szól majd a Budapest Jazz Clubban. A zenéjét élőben 20 órától élvezhetik Kortárs jazzkoncert keretében, amelyet a riói aranyérmesek tiszteletére írt a világhírű jazzdobos. A koncerten közreműködik: Tommy Vig zeneszerző, karmester, dob, vibrafon, Mia Kim (USA) – ének, vibrafon, Jeszenszky György – dob, Csuhaj Barna Tibor – nagybőgő, Zsoldos Béla –  ütőhangszerek, Papp Mátyás – harsona,Gyárfás István – gitár, Joe Fritz - klarinét