2021. Október 26. | Dömötör
Előző

Lindsey Stirling...

Következő

Rinat Shaham...

Robert Davi

Robert Davi, a filmvilág egyik legismertebb kemény fiúja, ugyanakkor kifejező énekével elnyerte a legnagyobb tiszteletet és csodálatot a rajongók, kritikusok, előadóművészek körében.

 

A jól ismert kemény fickó több mint 130 filmszerepben és egy tucat TV sorozatban szerepelt. Együtt dolgozott világhírű kollégáival, köztük Steven Spielberg, Clint Eastwood, Bruce Willis,  Benicio Del Toro és Marlon Brando, hogy csak néhányat említsünk. A legújabb filmszerepével Davi hozzátett a filmörökségéhez. Csatlakozik a legutóbbi népszerű franchise „Feláldozhatók 3”- hoz, amely 2014-ben jelent meg.

 

A legemlékezetesebb rosszfiútól, a kolumbiai drogbáró Frank Sanchez, a Magányos ügynök - James Bond filmen keresztül (az egyik legjobb Bond rosszfiújának szavazták), a Kincsvadászok, Die Hard, Nem Írnek való vidék, The Iceman, a tiszteletnek örvendő Profiler és Csillagkapu: Atlantisz, valamint sok más filmet említhetnénk, kiemelt alakításáért. Kritikusok, rendezők és filmcsillag társaktól nyert elismerést és dicséreteket, beleértve Steven Spielberget, Richard Donnert, Blake Edwardst, John McTiernant és Paul Verhoevent. Világhírű filmekben olyan színészeknek az ellenfeleit játszotta mint Marlon Brando, Roberto Benigni, Bruce Willis, Clint Eastwood, Benicio Del Toro, Danny Glover, Michael Shannon, Chris Evans, James Franco és Val Kilmer.  

 

A GQ magazin a mozivászon klasszikusai, Robert Mitchum és Lee Marvinhoz hasonlította.

Már tizenöt évesen nyerte első díját, a híres New York állami iskola zenei egyesületének szóló versenyében. Fiatal felnőttként több kiemelkedő énektanára volt, köztük a legendás Tito Gobbi , Dan Ferro of Juilliard , Samuel Margolis (aki mellesleg Robert Merrill tanára is volt), valamint Gary Catona neves énektanár, aki többek közt  Andrea Bocelli, Sade, Seal, Sting, Tony Bennett, Whitney Houston, Robin Thicke és még nagyon sok világsztár hangjait képezte.

 

Davi számos díjat kapott sikereiért és közösségi ügyekben való részvételéért, beleértve a George M. Estabrook Kiváló Szolgálati Díjat a Hofstra University Alumni Egyesület-től (régebbi díjnyertesek közé tartozott Francis Ford Coppola és William Safire). Megkapta az FBI-tól a Man of the Year Díjat Los Angelesben, valamint a KNX rádió „Citizen of the Week”-nek titulálta, mivel egy fiatal lányt megmentett a tűzvésztől.

 

Egyéb közszolgálati díjat megemlítve, a Sons of Italy Royal Court of the Golden Lion Dij és 2004 ben a STEP Díj (Science, Technology & Education Partnership ) (Tudomány, technológia es Oktatási Egyesület), aminek nyertesei között Arnold Schwarzenegger is szerepelt . 2007-ben  Davi a Lifetime Achievement díjat nyerte el a new yorki olasz iazgatótanácstól és 2008-ben megkapta az olasz-amerikai Díjat is a Capri – Hollywood Fesztiválon. 2011-ben, Davi elnyerte a „ Military Order of the Purple Heart” (MOPH) Különleges Elismerés díjat az amerikai közszolgáltatási tagok és veteránok iránti elkötelezettségéért és megtisztelő szolgálataiért.

 

Sok rajongóját meglepte az énekesi tehetségével, amikor a „Davi Sings Sinatra: On the Road To Romance” című, a legendás Phil Ramone által készített albuma felrepítette a Billboard Magazin Top 10 (#6) jazz listájára. Az album bemutatja Davi színészi karrierjének egyszerűbb oldalát, valamint több anekdotát a Frank Sinatrával való személyes ismeretségével kapcsolatban, amely 1977-ben alakult ki, mikor a Contract on Cherry Street filmben játszottak együtt. Robert Davi teljesítménye felülmúlja az életkort, ez ideológia. Azok, akik a közelmúltban részt vettek a színész-énekes koncertjein, azon vették észre magukat, hogy meg vannak babonázva, olykor könnyekben törnek ki és minden alkalommal mélyen meghatódnak csodálatos hangjától, melyet egy csodálatos big Band kísér.

 

Néhány idézet híres kollégáktól Davi show-járól:

„Mint ahogy Frank Sinatra mondaná, „ Koo, Koo, Wow” ! Én még soha nem hallottam senkit ennyire közel Sinatra hangjához - és mégis mindig saját magát adja. Sokan próbálták már, de Robert Davinak megvan a hangja, a tónusa, az íze…. Micsoda meglepetés.  Teljesen megérintette a lelkemet, és visszahozta a lényeget és szellemét magának az Öreg Kék Szeműnek”- Quincy Jones

 

Más énekesekkel ellentétben, akik az amerikai slágereket éneklik, Robertnek igazán megvan a hangja, egy gazdag, férfias hang és szépség társulva egy érzékeny művészi szívvel. Egyedülállóan színes bariton hangjának érzékenysége hozzásimul ahhoz a drámaisághoz, amit elgondolkodva kifejez az előadásaiban.  Mindent összevetve, Robert Davi könnyen megbirkózik a „Sinatra köpenyért” távol maga alatt hagyva minden leendő versenyzőt” - Gary Catona

 

„ Egyszer volt Sinatra és most van Davi . Robert Davi énekelt, és elállt a közönség lélegzete.”         Chazz Palminteri

 

„Robert Davi nem csak felcsigázott tízezer embert, hanem egy igazgatóság elnöki hatalmával és karizmatikusságával, nagylelkűen adta át nekünk nagyra becsült tanításait „The Great American Songbook” -ból. Színészi tudásának, valamint most már nagyszerű zenei tehetségének is odaadó rajongója vagyok. Rohanj megnézni, hiszen örömmel fog eltölteni.” - Steve Guttenberg

 

„Van egy csomó srác, aki próbálgatja ezt a zenét, de Davi áll legközelebb ahhoz, amit Sinatra alkotott, miközben önmaga marad. Nagyon remek old school anyag.”- Mickey Rourke

 

Az amerikai és ausztráliai nagy sikerű turnék után, Robert Davi Európában turnézik a zseniális Frank Sinatra 100. évfordulójának alkalmából. Így a közeljövőben budapesti koncertjén találkozhatnak vele a magyar rajongói: Papp László Budapest Sportaréna, 2015. április 27.

Előző

Lindsey Stirling...

Következő

Rinat Shaham...

Kövess minket!