„Művészetek és az Irodalom Lovagja”

Csaba Péter

A Francia Köztársaság Becsületrendjével (Ordre national de la Légion d’honneur) tüntették ki a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét, művészeti vezetőjét  Csaba Pétert 2017. január elsején.

  

Csaba Péter az adott kategória lovagi fokozatát, a „Művészetek és az Irodalom Lovagja” (Chevalier des Arts et des Lettres) elismerést veheti majd át a francia kormánytól, a francia kultúra és zeneművészet terjesztéséért szerte a világon.

 

Csaba Péter Kolozsvárott született 1952-ben. Ötéves korában kezdett hegedülni Zsurka Péternél, zeneszerzés tanára Terényi Ede volt. Tanulmányait a bukaresti Porumbescu Zeneakadémián végezte, majd több nemzetközi megmérettetésen, köztük a genovai Paganini versenyen ért el értékes helyezést. Évtizedeken át koncertezett hegedűművészként, majd karmesteri pálcára cserélte a hegedűt; az utóbbi 25-30 évben csaknem kizárólag karmesterként dolgozott. Világjáró muzsikus, több mint 80 országban lépett már színpadra. 1983 óta Franciaországban, Lyonban él.

 

Számos zenekart alapított – többek között a Solistes de Lyon és a Virtuosi di Kuhmo Kamarazenekart – mely együttesekkel komoly sikereket ért el. 1994-től a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója, valamint állandó vendégkarmestere. Svédországban emellett egy nagyszabású projekt elindítója, melyhez a svéd televízió és az Eurovision Young Musicians is csatlakozott. A fiatal zenei tehetségek támogatását célzó kezdeményezést Spanyolországban fejlesztette tovább, ahol a mai napig sikeresen működik a santanderi Ecuentro de Música Y Academia fesztivál keretein belül.  Csaba Péter 2001 óta művészeti vezetője a fesztiválnak; munkája révén sok kiváló ifjú muzsikusnak volt alkalma bemutatkozni. A Lyoni Zeneművészeti Főiskola zenekari osztályának vezetője, 1994-2010 között pedig a Besancon-i Szimfonikus Zenekar igazgatójaként és állandó karmestereként tevékenykedett.

 

Rendszeresen vezet mesterkurzusokat Magyarországon, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. Lemezfelvételeit a Caprice, Ondine, Bis, Clawes, Praga Harmonia Mundi és a Hungaroton Classic kiadók jelentették meg. 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze elnyerte Az év legjobb felvétele címet az USA-ban. Az elmúlt években több CD felvételen is vezényelte a MÁV Szimfonikusokat. Számos kortárs zeneszerzővel dolgozott együtt, mint például Krzysztof Penderecki, Alfred Schnittke, Henry Dutilleux, Sofija Gubajdulina, Kurtág György, Erik Bergman, Betsy Jolas, akik közül sokan ajánlották neki kompozícióikat. Olyan művészekkel lépett pódiumra, mint Pierre Fournier, Natalia Gutman, Dimitrij Bashkirov, Truls Mork, Pieter Wispelwey, Maria Tipo, Oleg Kagan, Christian Zimmermann, Pierre-Laurent Aimard, Tabea Zimmermann, James Galway, Menahem Pressler, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Frankl Péter, Gulyás Márta, Simon Albert, Baráti Kristóf, Várjon Dénes, Várdai István.

 

2002-ben a Svéd Királyi Akadémia rendes tagjává választotta a svéd zeneéletért folytatott tevékenységéért, valamint a világ zeneművészeti értékeinek terjesztéséért és kiváló művészi teljesítményeiért. Csaba Péter a 2012-2013-as évadtól kezdve a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. Számos nagy sikerű hangversenyt illetve lemezfelvételt vezényelt náluk, illetve egy sor világszerte elismert művészt hozott Magyarországra: Menahem Pressler, Helen Donath, Frans Helmerson, Frankl Péter – csak néhány a nevek közül.

  

A francia Becsületrendet Napoléon Bonaparte, Franciaország első konzulja alapította 1802-ben. Odaítéléséről a mindenkori köztársasági elnök dönt. Három rangot (lovag, tiszt, parancsnok) és két méltóságot (főtiszt, nagykeresztes) különböztet meg, az összlétszám pedig nem haladhatja meg a 125 ezer főt. Az elismerés széles társadalmi beágyazottságát jelzi, hogy a tagok több mint 60 százaléka polgári személy, és csak alig 40 százaléka katona. A civilek elismerése évente három alkalommal történik (január 1., húsvét és július 14.), és külföldiekre is kiterjed: megkaphatják állam- és kormányfők, kormánytagok, Franciaországba akkreditált nagykövetek, illetve mindazok, akik sokat tettek a Franciaországgal való kapcsolatok gazdagításáért.