2021. Január 21. | Ágnes
Előző

Tudatkontroll nélkül – Action painti...

Következő

Az érces hangú Jess...

Count Basie – big band

Count Basie a swing korszak vezető alakja volt , Duke Ellington mellett ő volt a big band sítlus kiemelkedő képviselője.

Count Basie
Zongorista édesanyjától ragadt rá a zenei tehetség. Fiatalon New Yorkba ment, ahol James P.Johsonnal találkozott, akitől sokat tanult. Kezdetben dobolt, de 15 éves korában zongorára váltott.  Mindenesetre Duke Ellington zenekarában még dobosként alkalmazták. Fiatal korától csodálta Fats Valler zongorista és orgonista játékát, személyesen is megismerkedett vele, sőt ő ajánlott be a fiatal jazz zenészt a Katie Crippen and Her Kids együttesbe. Walter Page bőgős Blue Devils nevű zenekarában folytatta, húsz éven át játszott Page-dzsel. Pályafutása elejént némafilmeket is kísért.

 

Huszonöt évesen Bennie Motens együttesébe került, akinek halála után átvette a banda vezetését. Jimmy Rushing, Lester Young, Buster Smith és Buck Clayton és több más kitűnő művész volt a tagja a zenekarnak, amely Kansas Cityben lépett színpadra. A Decca kiadó készítette Count Basie és együttesének első felvételét 1937-ben New Yorkban. Híres számai, a Pennies From Heaven és a Jive at Five akkoriban készültek. A harmincas évek végétől 1946-ig a Columbiánál jelentek meg lemezei.

 

A 40-es évek a rhythm and bluesszal indultak Count Basie zenészéletében, több dala listára került. A legemlékezetesebbek közülük az I Want a Little Girl, a Rusty, Dusty Blues, a Jimmy’s Blues és a The Mad Boogie. Az ötvenes években héttagú kisegyüttessel játszott, majd ismét big banddel folytatta, ezt a formációt haláláig megőrízte. Count Basie-ékat 1957-ben a New York-i Waldorf Astoria hotel szerződtette – első színes bőrű zenekarként.

Az ötvenes években koncertezett először Európában, eljutott Magyarországra is. Azokban az években játszott zenekarával a híres Birdland bárban, Charlie Parker, Dizzie Gillespie és Miles Davis törzshelyén.

 

A hatvanas évek elején énekese, Jimmy Rushing távozott, az évtized végéig többi régi zenésztársát is újak váltották fel. A hatvanas évek elején Duke Ellingtonnal készítette a First Time! Count Meets Duke című albumot. A hatvanas évekre Count Basie és együttese megalapozta hírnevét az amerikai és a külföldi színpadokon, filmekben és a televízióban gyakran kaptak lehetőséget.

A beatkorszakban is talpon maradt, együttesével divatos számokat játszott. Kísérte Frank Sinatrát, Ella Fitzgerald-ot, Jackie Wilsont, Fred Astaire-t, Tony Bennettet és Sammy Davis Jr-t. Voltak zenés kalandjai Vera Lynn-nel, Judy Garlanddal, Mario Lanzával, szerepet kapott Pat Boone tv-műsorában.

 

A hetvenes-nyolcvanas években a popos kalandoktól Count Basie visszatért a jazzhez. Életének utolsó éveiben sokat betegeskedett, szívrohama volt, de haláláig, színpadon maradt. Rák következtében hunyt el.

 

2004-ben a The Count Basie Story, valamint a Count Basie and The Friends 100th Birthday Bash című reprezentatív albumokkal emlékeztek születésének 100. évfordulójára. Lemezeinek száma jóval meghaladta a százat, a kiadók rendre előveszik a legsikeresebb korongjait, felvételeit.

 

Előző

Tudatkontroll nélkül – Action painti...

Következő

Az érces hangú Jess...

Kövess minket!