2020. December 05. | Vilma
Előző

Count Basie – big band...

Következő

Az évszázad közönségsikere...

Az érces hangú Jess

Ki hitte volna, hogy egy látogatás a Pizza Expressbe sorsfordító lehet egy fiatal tehetség számára. Mikor szülei ott vacsoráztak és hazahozták az aznap este fellépő jazz énekesnő dedikált CD-jét kislányuknak, a kis Jess azonnal beleszeretett a műfajba. A nagy R&B legendákat (Mariah Carey, Beyoncé és Whitney Houston) mindig is csodálta, de mikor a CD-t hallgatva az akkor még tinédzser Amy Winehouse hangjában meghallotta a színtiszta individualizmust, végleg eldöntötte, hogy ő is ezt akarja csinálni.

 

Rather Be

Fekete hangjával nem is indult rossz esélyekkel, hiszen nem kell hozzá kifinomult hallás, hogy Aretha Franklin vagy Etta James jusson eszünkbe róla. Az egyébként porcelán bőrű, vörös hajú brit énekesnő emlékezetes közreműködése az egyik alappillére 2014 elsőszámú slágerének – az ő hangján szólal meg ugyanis a Clean Bandit dala, a Rather Be. Ennek legnagyobb erőssége a kitörölhetetlen dallama mellett Jess Glynne éneke. Az akkor még viszonylag ismeretlen, feltörekvő tehetség hangja egy csapásra ismertté vált az egész világon, innentől kezdve pedig nem volt kérdés, hogy szólóban is nagy karrier vár rá, hiszen nemcsak orgánuma, de az előadói vénája is nagyon rendben van a 25 éves énekesnőnek:

 

Real Love

A Rather Be sikerének köszönhetően egy szempillantás alatt ismertté vált Clean Bandit és Jess Glynne egy új dalra ismét összeálltak. A felvételben minden megvolt, amit a Rather Be-ben is szerettünk: lüktető tempó, klasszikus elemek, fantasztikus dallam és Jess teljes mértékben összetéveszthetetlen hangja.

 

Right Here

A kisasszony végre szólóban is megcsillogtathatja tudását, amely például Frank Ocean és Kendrick Lamar hatását is magán viseli. A Right Here egy house alapokra épülő, laza húzású dal, amit Jess soulba hajló mézédes, ámde feszes pop vokállal tesz tökéletes buli- és rádiós alapanyaggá. A felvételt Los Angelesben rögzítette a neves producerrel, Switch-csel, aki mellesleg a Major Lazer egyik alapító tagja volt. A Right Here nagyon könnyed, fülbemászó szám, amely a 2014-es nyár egyik hangos slágere is lett - főleg az elektronika felé orientálódó poprajongók körében.

 

Hold My Hand

Az érces hangú, mostanra Grammy-díjas brit énekesnő újból egy érzelemdús, ám de lüktető felvétellel jelentkezett, ami minden korábbi várakozást felülmúlt. A Hold My Hand a 2015-ös év legizgalmasabb feltörekvő előadójának bemutatkozó albumára is felkerül. Sőt, elhozta neki a sikert a tengerentúlon is, hiszen az amerikai rádiók és tévék is halálosan beleszerettek a dalba! Ezzel a dallal a Clean Bandit figyelemreméltó közreműködőjéből egy valódi angol szupersztárrá vált, aki saját jogán is megérdemli a sikert!

 

Not Letting Go Tinie Tempah-val

Öt listavezető kislemez után az utánozhatatlan Tinie Tempah ismét a chartok élére ugrott új dalával, amelyben természetesen az arany torkú Jess Glynne a közreműködő. A felvételben összhangban találkoznak a basszusok a gitár groove-okkal, és Tinie karizmatikus rapje Jess egyedi hangjával. Ezzel a kollaborációval Tinie ismét megvillantotta úttörő szellemét; kicsit eltért megszokott stílusától, de a rapper szerint az újításokból sosem elég.

 

Don’t Be So Hard On Yourself

Most pedig megérkezett a legújabb videó is, méghozzá egy újabb dalhoz Glynne lemezéről, a Don’t Be So Hard On Yourselfhez. Jess úgy emlékszik vissza, hogy egyszerre volt élete legboldogabb és legszomorúbb napja, mikor aláírta lemezszerződését. Szakmai szempontból végre felnőtt, kivívta a zeneipar tiszteletét ének és dalszerzői tehetségével. Ugyanakkor a magánélete romokban hevert, épp egy 2 éves kapcsolata ért véget, és minden létező dolgot megkérdőjelezett, életét eluralta a kétely és a bizonytalanság. Ebből a szakításból is merít az album, de a traumatikus, felemésztő kapcsolat nyomai ebben a dalban is felfedezhetőek. Elmondása szerint igyekezett nem a letargiát tolni előtérbe, hanem a megbocsájtás és a reményteli továbblépés felé terelődni a lemezen.

 

Előző

Count Basie – big band...

Következő

Az évszázad közönségsikere...

Kövess minket!