2022. Május 17. | Paszkál
Előző

A természet törvényei képekben...

Következő

„Művészetek és az Irodalom Lovagja...

Alexandrov Együttes

Alexandrov Együttes

Az Alexandrov Együttes, az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttese, amely a sereg kórusaként is szolgál. Tavaly december végén zuhant le az Orosz Honvédelmi Minisztérium repülőgépe, a légiszerencsétlenségben az Alexandrov Együttes tagjainak egyharmadát vesztette el. A veszteség pótolhatatlan, ugyanakkor a kórust és a tánckart a lehető leghamarabb szeretnék újjáépíteni. Az újjáalakult együttes, a légikatasztrófa után először, február 23-án, a Honvédők Napja alkalmából ad koncertet a Kremlben, majd tavasszal európai turnéra indul.

 

Az együttes ma egy stabil, közel 200 tagból álló társulat, férfikórussal, női és férfi szólóénekesekkel, valamint klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosokkal. A zenekarban a fa- és fémfúvósok mellett eredeti orosz autentikus hangszerek, balalajka, domra, baján és harmonika idézik meg az összetéveszthetetlen orosz hangulatot.

 

Az Alexandrov Együttes repertoárja az orosz népdaloktól, az egyházi énekeken és operaáriákon át, a popzenéig terjed. Az egykori Vörös Hadsereg kórusa világhírű, fennállása óta több mint hetven országban koncertezett, köztük többször Magyarországon is.

 

A Vörös Hadsereg központi szállásán, 1928-ban alakult Alekszandrov Együttest a kezdetekben mindössze 12 katona - egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista - alkotta. Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt, a fiatal zeneprofesszor, Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov vezetésével, aki később az együttes névadója lett. 1933-ra a tagjaik száma már 300 főre duzzadt, elsősorban szovjet forradalmi alkotásokat és híres orosz szerzők feldolgozásait adták elő.

 

1935-ben Vörös Zászló Érdemrenddel tüntették ki az együttest, 1937-ben pedig elnyerték a Párizsi Világkiállítás Nagydíját. A második világháború alatt, a frontokon, 1500 fellépésen próbálták szórakoztatni a katonákat. Apja halála után Borisz Alekszandrov vette át az együttes vezetését, az igazgató 1946-tól 1987-ig tartó irányítása alatt váltak világhírűvé.

 

Népszerűségük világszerte töretlen, a Szovjetunió felbomlása után, Jelcin elnök Vörös Csillag Érdemrenddel tüntette ki az Alexandrov Együttest. 1990-ben felléptek Roger Waters Fal című koncertjén, melyet a berlini fal leomlásának tiszteletére  rendeztek, 1993-ban Finnországban a Leningrad Cowboys együttessel álltak színpadra, 2004-ben a Vatikánban II. János Pál pápa születésnapját ünnepelték.

 

Az Alexandrov élő példája, hogy a valódi művészeti produkció a történelem legszörnyűbb viszontagságait, fordulatait is átvészeli, az egykori Szovjetunióban alapított együttes máig Oroszország egyik legismertebb büszkesége.

 

Az európai turnéjuk egyik állomása Budapest.

Helyszín és időpont: Papp László Sportaréna, 2017. május 28.

 

Előző

A természet törvényei képekben...

Következő

„Művészetek és az Irodalom Lovagja...

Kövess minket!