Megosztom… Láng Annamária, színésznő

Láng Annamária

Kérdéseink válaszadója ezúttal Láng Annamária, Jászai Mari-díjas színésznő, akiről talán a szakmán kívül kevesen tudják, hogy nem csak remekül mozog, táncol  a színpadon, de magas színvonalon énekel is, bármilyen stílusban – rockopera, jazz, afrikai hangszerelés… A  tehetséges színésznőre a nemzetközi szakma is felfigyelt, 2019-ben a bécsi Burgtheater szerződtette és azonnal főszerepet kapott. Kinti szerepei mellett a hazai közönség is láthatja a következő hetekben a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

  

Melyik volt hivatása legemlékezetesebb pillanata?

 

– Sok volt. Vannak pillanatok, melyek fontosak, de azon kívül, hogy sikerül egy gondolatot tökéletesen megfogalmazni és közvetíteni a színpadon, nincs benne semmi feltűnő. Én tudom csak és valószínűleg a partnerem, hogy felejthetetlen lesz. Vannak pillanatok, melyek felemelőek, mert rengeteg ember munkája egy egészet alkot, ilyen volt például tavaly szeptemberben a Ruhrtriennale keretében játszott, a Proton Színházzal bemutatott Evolúció című előadásunk. Emlékezetes lesz a holnapi bemutatóm is a Burgtheaterben, mert a különös körülmények ellenére nagy munkával gyönyörű előadás született.  

 

– Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

 

– Tanultam belőle, igyekszem partnerként is fejlődni, és megtanultam szabadságot, figyelmet adni. Színész volt az első szerelmem, színész a jelenlegi partnerem, tudom követni a munkával járó érzelmi hullámzást, és igyekszem támogatást adni. 

 

 – Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

 

–  Rengeteget utaztam, soha nem akartam máshol élni, talán épp azért, mert megtehettem volna, tehát vágyakozás nincs bennem. 

 

– Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

 

–  Láttam filmszínészeket gyerekkoromban, akik hihetetlen természetességgel szólaltak meg, játszottak. Ők nagy benyomást tettek rám. Vannak olyan külföldi alkotók is, akik könnyedén mozognak kultúrák között, kíváncsiak, végtelenül rugalmasak. Szeretem Hanna Schygullat, Maria Schneidert, Jeanne Moreau-t és legújabb példaképen egy osztrák színésznő, Maria Happel. 

 

– Melyik a kedvenc könyve és miért?

 

 – Az utóbbi évek kedvenc könyve Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem c. könyve volt, mert nagyon megfogott a történetben, hogy minden helyszín, minden karakter ismerős volt. Lenyűgözött, amilyen tapintattal és szeretettel ábrázolta az író képzelete alakjait. Nem tudtam letenni a könyvet. Krasznahorkai László könyveiért is rajongok, különösen a rövidebb lélegzetvételű novellákért, esszékért. 

 

– Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

 

– Szabad ember vagyok, aminek vannak előnyei és hátrányai. Makacs vagyok és kitartó. Kíváncsi és előfordul, hogy türelmetlen. 

 

– Mi az, amitől a legjobban retteg?

 

– Rettegek a kiszámíthatatlanságtól. Szeretem kézben tartani a dolgokat. 

 

– Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

 

– Szerettem volna négy gyereket, erre emlékszem, ez félig sikerült. Álmodoztam színházról, utazásról, ezeket az álmokat nagyban túlteljesítettem, néha magam sem értem, hogyan lehetek ennyire szerencsés. 

 

– Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

 

 – Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember köteleződjék el bizonyos ügyek irányába. Támogatom a kis közösségeket, az alulról szerveződő ügyeket. Igyekszem minden ilyen jellegű felkérésnek eleget tenni. Nem vagyok vezéralkat, de szívesen beállok mások mellé, mögé, ahogy a helyzet megkívánja. A MagicMe munkáját például fantasztikusnak találom, ők a mássággal élők felé irányuló érzékenyítéssel foglalkoznak gyerekek körében.

 

– Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

 

– A hiúság addig érdekes, amíg az embert a dolgok, akár önmaga tökéletesítésére sarkallja. Amikor ez önimádatba csap át, akkor nagy a baj. Hiú vagyok, de ezt bármikor felülírja, ha egy csapat, egy ügy, egy közösség, egy alkotás érdekében hátra kell lépnem. 

 

– Mi az, amire a legbüszkébb?

 

– Büszke vagyok a két gyermekemre, Antonra és Elenára, hogy milyen harmonikusan fejlődnek, büszke vagyok arra, hogy nincsenek jelentős konfliktusok az életemben, és büszke vagyok a karrieremre, arra, hogy jelenleg Európa egyik legjobb társulatának tagja lehetek, Magyarországon pedig már egy évtizede a legizgalmasabb színház, a Proton alapembere vagyok. 

 

– Mi volt élete legnagyobb csalódása?

 

– Amikor rájöttem, hogy az idő megállíthatatlan. 

 

– Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

 

– Nagyon idegesítenek a diéták. Sokkal többet kellene foglalkozni a mentális egészségünkkel, minden egyéb csak ezután jöhet.  

 

Utánajártunk: 

Láng Annamária Magyarországon legközelebb a Proton Színház Szégyen című darabjában játszik november 5-6-án. 

Mundruczó Kornél rendezése a Nobel-díjas J. M. Coetzee azonos regénye alapján készült. Emberek – kutyák és kutya – emberek. Ketrecben és szabadon. Feketén – fehéren. Európán innen, Dél-Afrikán túl.

Ezt követően a Látszatélet előadásaiban láthatjuk 2021. január 12-13-án.

Mundruczó Kornél rendezését – mely a bemutatója óta beutazta a világot –, 2017-ben Németország legrangosabb színházi díjára, a Faust-díjra jelölték. A történet szerint végrehajtó érkezik egy budapesti lakásba, hogy egy egyedülálló asszonyt lakoltasson ki. A cselekmény során azonban a végrehajtó kénytelen elszámolni saját lelkiismeretével, és szembenéznie a sötét titkokkal, amelyeket a lakás rejt magában.

Fotó: Glódi Balázs