Megosztom… György Ádám, zongoraművész

Ezen a héten kérdéseink válaszadója György Ádám, zongoraművész, akinek nevére a világ minden táján megtelnek a koncerttermek, a sportarénák.

 

- Melyik volt hivatásában az élete legemlékezetesebb pillanata?

 

- A New York-i Carnegie Hall színpadán csaknem háromezer emberrel ünnepelni a 30. születésnapomat igazán emlékezetes volt. A labdarúgó Európa-bajnokság megnyitóján 300 millió TV néző előtt játszani is izgalmas érzés.

 

- Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

 

- Minden kapcsolat más. Akarva és akaratlanul is kivetítjük korábbi élményeinket - örömünket és sérelmeinket is - mindenkori kapcsolatunkra, de szerintem nagyon fontos az, hogy egy új kapcsolat minden szempontból tiszta lappal induljon. 

 

- Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

 

- Jelenleg New Yorkban és Szingapúrban töltöm a legtöbb időt Magyarországon kívül. Mindkét helyen otthon érzem magam, és el tudnám képzelni a jövőt hosszú távon is. Magyarországra mindig szívesen jövök haza, és azt hiszem, ez sosem fog változni.

 

- Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

 

- Krystian Zimerman zongorajátéka mindig lenyűgözött. Keith Jarrett improvizációi is. A példaképek nagyon fontosak egy pályakezdő fiatal életében, aztán mindenki a maga útját járja. 

 

- Melyik a kedvenc könyve és miért?

 

- Alexandre Dumas Monte Cristo grófját többször újra olvastam gyerekkoromban. A kilátástalanságból kivezető út sokszor a legváratlanabb pillanatban jelenik meg előttünk. Hiszek a barátságban, a szerelemben, és a hosszú évek kemény munkájában. A könyv talán erről is szól.

 

-  Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

 

- Erről sokkal szerencsésebb lenne talán családomat és legközelebbi barátaimat kérdezni. Ők látnak olyannak, amilyen vagyok. 

 

- Mi az, amitől a legjobban retteg?

 

- Ha a félelemtől megtanulunk nem félni, akkor nagyon sokat egyszerűsödik az életünk.

 

- Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

 

- Mindig az volt az álmom, hogy harmóniában éljek önmagammal és a környezetemmel. Hosszú távon ebben az egészséges lelkiállapotban lehet igazán alkotni. Ez önmagában egy izgalmas és összetett küldetés, amit mindig szem előtt kell tartanunk. 

 

- Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

 

- Hiszek a segítségnyújtás minden formájában. A New York-i Adam Gyorgy Foundation nagyon sok fiatal számára jelentett továbblépést. A barátaim által létrehozott és rólam elnevezett szervezet inspirációja talán az én munkám volt, a legfontosabb azonban az, hogy egy meghatározó és nagy horderejű szervezet jött létre. Részt vettem számos jótékonysági rendezvényen és mindig örömmel lépek fel, ha időm engedi. Az alapítvány kurátoraként adományokat is gyűjtök a projektjeinkhez, amit aztán továbbíthatok a rátermett fiataloknak. Így egyaránt átélem az adományozás és adománygyűjtés örömét.

 

- Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

 

- A hiúság bizonyos fokig előre visz. Aztán pedig hátráltat. Minden szakmában óriási húzóerő az, ha te szeretnél a legjobb lenni abban, amit csinálsz, ugyanakkor alázat és kemény munka nélkül legjobb esetben is csak ideig-óráig tart a siker. A hiúság talán szükséges, de nem elégséges feltétele az előrelépésnek.

 

- Mi az, amire a legbüszkébb?

 

A családomra. Édesanyám, Édesapám és testvérem sikerei töltenek el a legnagyobb büszkeséggel. Minden, amit elértem az Ő közvetlen hatásukkal történt. Édesanyám már nincsen köztünk, de lélekben velünk van és megannyi meghatározó pillanatot hagyott itt, amiből azóta is építkezünk. Édesapám és testvérem rengeteget segített a pályám kezdetekor. A mai napig számíthatunk egymásra, ha szükség van rá. Természetesen sok mindenben különbözünk is, de ez a csodálatos az egészben. 

 

- Mi volt élete legnagyobb csalódása?

 

- Nagyon kevésszer csalódtam. Én hiszek a „jó dolgokban” és abban, hogy minden valami miatt történik. Az lenne életem legnagyobb csalódása, ha azon a néhány apró csalódáson nem tudnám túltenni magamat. Nagyon fontos, hogy a sikereket és a kevésbé sikeres időszakokat is tudjuk kezelni. Fontos képesség az is, hogy a sikereket és csalódásokat is ki tudjuk vetíteni egy idősíkon. Kis odafigyeléssel így tudunk örülni a sikereknek a nehezebb időkben is, valamint a csalódások sem tűnnek örökkévalónak. 

 

- Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

 

- Az utazásokkal és az időátállásokkal nagyon nehéz helyzetben vagyok. A legnagyobb probléma számomra az „éjszakai evés”, hiszen egy másik időzónában a reggelinket is néhány napig az éjszakai bioritmus szerint fogyasztjuk el. Egyébként mindig másban hiszek, de elsősorban a mértékletességben, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásban és a változatos táplálkozásban.  

 

NÉVJEGY

György Ádám 1982-ben született Pomázon. Zenei karrierje nagyon korán, négy éves korában kezdődött. Halmágyi Katalinnál tanult, de már 1994-ben felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. 1998-ban megnyerte a „Nemzeti Ifjúsági Zongoraverseny”-t, majd rá két évvel később a „Magyar Zongorista” díjat. 2000-től 2006-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, ahol Nádor György és Réti Balázs professzorok tanítványa volt. Jelenleg doktori tanulmányait végzi. 2002-től kezdett koncertezni. A világ legjelentősebb koncerttermeinek színpadai, (mint például a New York-i Carnegie Hall) mellett hatalmas arénákban is fellépett, többek között zongorázott az UEFA Euro 2012 megnyitó ünnepségét Varsóban. A hazai rajongói mellett számos ország – Kína, Németország, Olaszország, Franciaország, Svájc, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Kanada, Egyesült Államok, Irán – közönsége tapsolt játékának.  Amerikában létrehozta a György Ádám Akadémiát, Magyarországon pedig a Kastélyakadémiát, amelyre a világ minden tájáról, többek között Kínából, Ausztráliából, Svájcból és az USA-ból is érkeznek tehetséges zongorista növendékek. Számos lemezfelvétel kapcsolódik nevéhez, valamint több hazai és nemzetközi díj birtokosa.

 

La Campanella – György Ádám (2007)