2020. Október 29. | Nárcisz

Megosztom… Albert László festőművész

Ezen a héten kérdéseink válaszadója Albert László festőművész, aki képei által fejezi ki önmagát.

 

- Melyik volt élete legemlékezetesebb pillanata életében?

Csoportos kiállításon szerepelhettem egy festményemmel a Magyar Nemzeti Galériában 2012-ben és a nevemet láthattam a falon a többi festő között. Abban az időben Franciaországban éltem, ezért szerettem volna méltó helyen jelezni, hogy hazatértem!

- Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

- Megtanultam, hogy a szerelem nem múlik el, csak gondozni kell, mint egy kertet! Kényes, nehézkes munka, de megéri. Nagyon fontos szerintem, hogy milyen az értékrendünk és az is, hogy pont annyit várjunk el a társunktól, mint amit mi is tudunk teljesíteni. 

- Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

- Gyakran vagyok Párizsban és hosszabb időt éltem Dél-Franciaországban. Talán ezeken a helyeken szeretek lenni Magyarországon kívül a legjobban, de az a véleményem, hogy az ember nem véletlenül születik arra a helyre, amit a „Mindenható” szánt neki. A honvágy mindig felerősödik bennem, ha külföldön vagyok, mert Somogyban, Kaposváron nőttem fel; itt a Balaton, a Zselicség erdei, Somogy dombjai, amit nagyon szeretek.

- Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

- Óvodás koromban döntöttem el, hogy festeni akarok, azután teljesen más pályán indultam, de hálát adok a Jó Istennek, hogy visszatérhettem művészethez. Végtelen felsorolásba nem is kezdenék példakép tekintetében, nehogy kimaradjon valaki! Az motivál vagy befolyásol, hogy folyamatosan francia festőkkel dolgozom, ami nagyon erős impulzus számomra.

- Melyik a kedvenc könyve és miért?

- Rengeteget olvasok, mert minden képemhez tartozik egy emlék; ami vagy a történelemből vagy művészettörténetileg fontos adat lehet a hitelességhez. Szeretem Madách - Ember tragédiáját, Radnóti verseit, Fésös Éva meséit. Szeretek olvasni levéltári emlékeket Rippl-Rónai és Ady Endre barátságáról, Paris Anella visszaemlékezéseit Rippl-Rónai Józsefről. Érdekel, hogy miként tudtak magyar művészek forradalmat csinálni a 1900-as években. Rengeteg fordításom van Salamon Királytól (Példabeszédek könyve, Biblia) a ma élő írók közül nagy kedvencem Pajor Tamás énekes, szövegíró, költő, aki zseniálisan fogalmazza meg a véleményemet a világról. (pld: P.T Kötetlen Kötet) 

- Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?


- Inkább mások ítéljék meg, hogy milyen személyiség vagyok. De pár mondatban: idealista, álmodozónak tartom magam, és néha túl érzékenynek! Lehet, hogy közhely; de mindig törekszek arra, hogy a tegnapi sikereimet felülmúljam, és egyre nagyobb álmaimat váltsam valóra. Néha megfeledkezem a külvilágról és ez nem mindig jó a környezetemre nézve.

- Mi az, amitől a legjobban retteg?


- Nem szoktam rettegni. Ha nyomaszt, vagy aggaszt valami, megkeresem az okát és megszabadulok tőle.

- Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?


- Teltházas kiállítást szerettem volna itthon, sikerült Pesten és Kaposváron. Ezen kívül nagy álmom volt Párizsban a Louvre kortárs fesztiválján kiállítani festményeimet, ami két alkalommal már sikerült. Úgy érzem, jól haladok.

- Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

- Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével mondhatni baráti kapcsolatban vagyok, Több közös kiállításon vettem részt, adományoztam képet az egyesületnek. Ezen kívül támogatok nyári gyermektáborokat, óvodákat, és igyekszem minden jótékonysággal kapcsolatos felkérésnek eleget tenni. Fontosnak tartom az „adást”, hiszek abban, hogy formálja az ember jellemét, ha segít másokon. Mondhatni remek tükröt tart az ember elé a szociális érzékenység.

- Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

- A hiúság és az ego túlzott felemelése negatív tulajdonság véleményem szerint, de az álszerénység is az. Szóval fontos, hogy az ember egyensúlyt találjon önmagában. Mindenképp higgyen saját magában, de ezt mértékkel mutassa kifelé. 

- Mi az, amire a legbüszkébb?


- Egyre több helyre hívják a festményeimet, egyre könnyebb fesztiválokra eljutnom. Francia és külföldi festőkel dolgozhatok együtt, ami nagyon inspiráló. 

- Mi volt élete legnagyobb csalódása?


- Nehéz lenne ilyen momentumot kiemelni az életemből, talán az okozott és okoz nagy csalódást, amikor emberek nem azok, akinek mutatják magukat. Szóval, az emberekben való csalódás az, ami kicsit megvisel, de egyre gyorsabban tudok már ezeken továbblépni. 

- Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

- Rengeteg hasznos tanácsokat és ötleteket láthatunk, olvashatunk a diétákról. Az a véleményem, hogy torna vagy bármilyen kardió mozgás nélkül mind eredménytelen. Személy szerint próbálom a szénhidrátot mérsékelni és egyre többet mozogni. (kerékpározás, futás, torna)

NÉVJEGY:

Dekorosnak, rendezvényszervezőnek tanult, dolgozott Budapesten, de több éve megrendelésre dolgozik festőként. Franciaországban tanulta a művészet főbb alapjait, és a mai napig is folyamatosan képezik francia festők. Főleg portrékat fest, valahol az élethű és az absztrakt között. A kedvenc témája Jézus, a róla készített Munkácsy ihletésű fekete-fehér hatalmas táblaképe az eddigi leghíresebb alkotása. Filmet is forgattak róla, bejárta az egész világot, szerepelt nemzetközi expón, egész magas értéket képvisel. Számos nemzetközi kiállításon mutatták be alkotásait, többek között: Miami, Pomona - California - Santa Fé - New Mexico, Dubai, Norwich, Párizs adott otthont képeinek. Jelenleg egy Németországi és egy Párizsi kiállításon dolgozik. Itthon áprilisban, Kaposváron, a szülővárosában lesz nagy kiállítása, és már tervezi az újabb budapesti megjelenését.

 

Összeállította: Tobak Viktória, fotó: Baranyai Gerda

Kövess minket!