2022. Május 17. | Paszkál
Előző

Sportra hangolva – Érdi Mária, vitor...

Következő

Sportra hangolva – Siklósi Gergely,...

Sportra hangolva – Parti András, mountain bike versenyző

Ezúttal sikeres sportolókat kérdezünk sport tevékenységük folyamatáról, az olvasók által kevésbé ismert hátterükről, az élsporttal kapcsolatos egyéb tevékenységeikről, barátságaikról, érzelmeikről… Ezen a héten Parti András, háromszoros olimpikon mountain bike versenyző válaszát adjuk közre.

 

– Mennyi időt tölt el naponta edzéssel, a sportágával kapcsolatos feladatokkal?

 

– A kerékpár eléggé „full time” sportág, ha magát a nettó edzésidőt nézzük, az napi szinten 2-7 óra között szokott lenni. De igazából ez egy életvitel – a legtöbb profi sport az –, ezzel kelek, ezzel fekszem, odafigyelek a táplálkozásra. Emellett a nyújtás, „hengerezés”, esetleg a masszázs is hozzátartozik a mindennapokhoz. Annak ellenére, hogy profi sportoló vagyok, nagyon sok dolgot magam intézek, utazások, támogatók, még edzéstervezéssel is foglalkozom. Mondhatni, nem sokat unatkozom!

 

 – Melyik a legkedveltebb és melyik a legkevésbé szeretett része az edzésének?

 

– Inkább úgy mondanám, hogy vannak napok, amikor minden percét élvezem. Ezt úgy szokták mondani, hogy halad a bringa. De vannak napok, amikor nem, és meg kell küzdeni a „wattokért”. Ez annyit jelent, hogy a bringámon vannak érzékelők, amik pontosan mérik a leadott teljesítményt, és az edzések watt zónákra vannak osztva. Na, ha egy rossz napom van, akkor is ugyanazt a teljesítményt kell leadnom, ami néha nagyon nehéz.

 

–  Az ön munkáját milyen szakemberekből álló stáb segíti? 

 

Mondhatni, hogy mögöttem, értem, az eredményeimért egy komplett stáb dolgozik. A kerékpáros edzőm már 10 éve Szöllőssy István, óriási mázlim van, hogy 2010-ben a kezei közé kerültem, Magyarországon szerintem ő a legnagyobb szaktekintély. Féléve együtt dolgozom Csielka Márkkal, aki erőnléti edzőként segít. Vele csapattársak is voltunk, de ma már egy folyamatosan fejlődő erőnléti edző, aki mindig képben van a legújabb kutatásokkal, módszerekkel. Coachként már évek óta Klopfer Csabival dolgozom, akinek a segítségével már sok mentális gödörből másztam ki! Jelenleg a menedzselésemben Kosaras Renáta intézi az ügyeimet, ezenfelül még sokat köszönhetek Molnár Dénesnek – aki a nevelőedzőm volt –, és Tordai Csabinak, akik a Trek kerékpárok forgalmazásával foglalkoznak és támogatnak, segítenek a versenyeken.

 

– Mennyi szabadideje marad a sok edzés mellett?

 

– Ez erősen változó, vannak időszakok, mikor egész sok szabadidőm van, és van, amikor, ha egy nap 48 órából állna, az sem enne elég. De annyiból szerencsés vagyok, hogy többnyire magam osztom be az időmet. Persze mikor minden hétvégén verseny van, sok időpontnak kell megfelelni.

 

– Mi az, ami igazán felölti és új erőt, energiát ad a további sport tevékenységéhez?

 

–  Szeretek a természetben lenni, túrázni, annak ellenére, hogy munkám is nagyrészt oda köt. De ki tud kapcsolni például egy kávézás a feleségemmel, vagy a barátokkal. Érdekel a gasztronómia is, szeretek főzni, illetve a kávékultúra. A legkedveltebb hobbim a horgászat, olyankor teljesen más ingerek érnek, akkor teljesen ki tudok kapcsolni.

 

– Hogyan tudja összeegyeztetni az élsporttal járó elfoglaltságokat – edzések, táborok, külföldi versenyek – magánéletével?

 

– Nem mindig könnyű, de igyekszem. Itt is vannak nehéz időszakok, van úgy, hogy egy hónapig nem vagyok itthon, de sokszor próbálom úgy szervezni a dolgokat, hogy a felségem is velem tudjon jönni egy-egy versenyre, edzőtáborba. Mivel a magam ura vagyok, előfordulnak olyan időszakok is, amikor több időm van a magánéltre, mint az átlagnak. Azért a másik fél megértése nagyon fontos, mivel nem könnyű néha heteken át egyedül lenni, várni a másikra.

 

Ha nem a jelenlegi sportját űzné, akkor mit sportolna, vagy mivel foglalkozna?

 

Horgásznék! Viccet félre téve, valószínű valami más állóképességi sportággal foglalkoznék; futás, valamilyen atlétikai szám, vagy más kerékpár szakágakkal.

 

– Barátiköre milyen arányban áll sporttársaiból illetve „civilekből”? 

 

– Vannak barátaim a sportból is, de a legközelebbi barátaim inkább a gyerekkori cimborákból áll.  Együtt kezdtünk el bringázni is anno, csak én jobban beleragadtam.

 

– Külföldi sporttársai közül van-e olyan személy, vagy személyek, akikkel baráti kapcsolatot alakított ki?

 

– Inkább azt mondanám, hogy jó haveri viszonyban vagyunk elég sok versenyzővel, a mountainbike mezőny mondhatni egy igazi nagy család.

 

 – Hogyan éli meg az esetleges kudarcokat az adott pillanatban?

 

– A kudarcot, az adott pillanatban mindig nehéz megélni, de szerintem pont ezért tud építeni. Ha nem foglalkozik vele az ember, akkor nem is tanul belőle. Persze, ebbe sem szabad beleragadni. Sokszor eszembe jut ilyenkor, hogy éltem már meg kudarcot, ami akkor rossz, de ha feldolgozza az ember, sokat lehet profitálni belőle, és szerencsére hamar „kisüt majd a nap”.

 

– Kivel elemzi, keresi a tanulságokat kudarc esetén?

 

– Van úgy, hogy a feleségemmel, Part-Fördős Annával, van úgy, hogy Klopfer Csabival (coach), de néha a bárátok, a család is segít ebben.

 

Hogyan hat önre a siker? Egy eredményes szezon után milyen elvárásokkal indul a további versenyeken?

 

– A siker sokszor sikert szül. Van olyan széria, amikor úgy érzem „nem tudok hibázni” mindenre képes vagyok, ez olyan, mint egy lendkerék, ilyenkor próbálok nagyobb célokat kitűzni magam elé. Azonban ugyanennek megvan a fordítottja is, na, abból gyorsan ki kell mászni.

 

–  Önre mi hat ösztönzőbben, a siker vagy a kudarc? 

 

– Szerintem mindkettő! A sikerből tudom mit csináltam jól, és próbálom még jobban csinálni. A kudarc meg egy pofon, amiből azt tudom meg, hogy mit nem szabad csinálni.

 

+ 1 Ön indulna egy olyan olimpián, ahol zárt ajtók mögött, a közönség kizárásával, csak kamerák és szakemberek között bonyolódnának a versenyek?

 

–  Nehéz kérdés, de úgy gondolom igen. Az biztos, hogy nem lenne ugyanaz, de ha ezért dolgoztam négy évet és a közegészség érdeke ezt kívánná, akkor meg kell hajlani előtte ezekben az időkben.

 

Ma már tudjuk, hogy az olimpiát jövőre rendezik meg, így Andrásnak is, mint a legtöbb sportolónak át kell terveznie a felkészülési időszakát, hogy a negyedik olimpiáján is eredményesen tudjon részt venni.

 

NÉVJEGY:

1997-ben indult az első versenyén. Pályafutása alatt nyolcszor választották az év férfi mountenbike versenyzőjének, három olimpián vett részt, és 23-szoros magyar bajnok. Idén a negyedik olimpiájára készül, melyet 2021-ben Tokióban rendeznek meg.

 

 

Előző

Sportra hangolva – Érdi Mária, vitor...

Következő

Sportra hangolva – Siklósi Gergely,...

Kövess minket!