2022. Június 29. | Péter, Pál
Előző

Szívből alkotni – Győri Márton, fe...

Következő

Sportra hangolva – Parti András, moun...

Sportra hangolva – Érdi Mária, vitorlázó

Érdi Mária

Ezúttal sikeres sportolókat kérdezünk sport tevékenységük folyamatáról, az olvasók által kevésbé ismert hátterükről, az élsporttal kapcsolatos egyéb tevékenységeikről, barátságaikról, érzelmeikről… Ezen a héten Érdi Mária, ifjúsági világ- és Európa-bajnok, olimpikon vitorlázó válaszát adjuk közre.

 

 

– Mennyi időt tölt el naponta edzéssel, a sportágával kapcsolatos feladataival?

 

–  Én – és szerintem a legtöbb élsportoló –, a mindennapjaimat a sportnak rendelem alá, ezért ezt nehéz pontosan megmondani. Ha konkrétumokban szeretnék beszélni, akkor naponta átlagosan öt órát töltök kizárólag a sportra fókuszálva. Természetesen vannak olyan napok, amikor ez több, és van, amikor kevesebb idő. Szeretek olyan szokásokat kialakítani – legyenek azok bármilyen apró kis részletek –. amelyek a pályán való teljesítményemet hosszú távon javítják.

 

– Melyik a legkedveltebb és melyik a legkevésbé szeretett része az edzésének?

 

–  A kedvenc része az edzéseknek az, amikor valamit nagyon sokat gyakoroltunk és az végre összeáll. Az ilyen pillanatokban úgy érzem, mintha nem tudnék hibázni. A legkevésbé a kondi edzéseket szeretem. Eléggé monotonok és általában egyedül kell elvégeznem őket.


– Az ön munkáját milyen szakemberekből álló stáb segíti?

 

Mindennapi kapcsolatban vagyok a vízi edzőmmel, erőnléti edzőmmel, gyógytornászommal és a logisztikai csapatommal. Persze rajtuk kívül még rengetegen segítik az olimpiai felkészülésemet. 


– Mennyi szabadideje marad a sok edzés mellett?

 

Nincs sok szabadidőm, mivel mindig találok valamit, amiben még fejlődhetek, és sokat pörög az agyam ezeken a csendesebb pillanatokban is. 

 

 Mi az, ami igazán felölti, új erőt, energiát ad a további sport tevékenységéhez?

 

 – Ha teljesen ki tudok kapcsolni és nem a vitorlázásra gondolni. Általában ez nehezen megy, mivel sok ember vesz körül, akik nap, mint nap jó tanácsokkal látnak el. Néha úgy érzem, hogy nem tudok minden kérést teljesíteni, és ezért összeomlok. Ha van néhány hetem, amikor nem kommunikálok az edzőimmel és csak a saját gondolataimmal lehetek, kitisztul előttem a kép, újult erővel tudok nekimenni az előttem álló feladatoknak.

 

 – Hogyan tudja összeegyeztetni az élsporttal járó elfoglaltságokat – edzések, táborok, külföldi versenyek – a magánéletével?

 

Ez egy elég nehéz kérdés. Gyakran vagyok magányos. A sok utazás és verseny nagyon kimerítő, főleg azért, mert egyedül utazom. Nincs egy állandó csapat körülöttem. A legjobb barátaim mind vitorlázók, de csak ritkán tudok találkozni velük versenyen vagy edzőtáboron kívül, amikor nincs feszített tempó.


– Ha nem a jelenlegi sportját űzné, akkor mit sportolna, vagy mivel foglalkozna?

 

Fogorvosnak tanulnék!


– Melyik az a sportág, amit szívesen kipróbálna, és véleménye szerint milyen szintre jutna el benne?

 

Jelenleg a hullámszörf áll a listám elején, de mindig vannak új sportok, amiket kipróbálok. Versenyezni azonban nem szeretnék más sportágban, legalábbis nem olyan szinten, mint ahogyan vitorlázom, hiszen ez egy hihetetlenül kimerítő dolog. Nehéz lenne elölről nekivágni ennek az egész történetnek.


– Barátiköre milyen arányban áll a sporttársaiból illetve „civilekből”?

 

 – A legközelebbi barátaimat mind a sportnak köszönhetem.


– Külföldi sporttársai közül van-e olyan személy, vagy személyek, akikkel baráti kapcsolatot alakított ki?

 

Nagyon sok külföldi barátom van, a legjobb barátságban az ausztrálokkal, új zélandiakkal és olaszokkal vagyok, de van egy nagyon jó brazil barátnőm is.


– Hogyan éli meg az esetleges kudarcot az adott pillanatban?

 

Verseny közben nem élem meg a kudarcot. Elfogadom, hogy hibáztam, de a futam ugyan úgy folytatódik tovább és próbálok nem elindulni egy lejtőn. Egy hiba nem jelenti azt, hogy utána még el kell rontani három dolgot. Általában akkor szoktam elgondolkodni a hibáimon, amikor kiértem a partra, és minden aznapi teendőmet elvégeztem. Néha eléggé felbosszantanak a kudarcok.


– Kivel elemzi, keresi a tanulságokat kudarc esetén?

 

Az edzőmmel minden nap végén van egy megbeszélésünk, ahol levonjunk az aznapi tanulságokat és előkészülünk a következő napra. 


– Hogyan hat önre a siker? Egy eredményes szezon után milyen elvárásokkal indul a további versenyeken?

 

Szerintem jól kezelem a sikert. Azonban, ha nagyon jól sikerül egy szezon, nehéz motiváltnak maradni a kemény téli edzéseken.


– Önre mi hat ösztönzőbben, a siker vagy a kudarc?

 

A teljesítményemre nézve egyértelműen a kudarc. Semmi sem motivál jobban annál, mint ha valami nem sikerül. Nem fogok megállni, amíg össze nem jön. amit éppen el szeretnék érni.


– Milyen szerepet játszanak életében a vesztett helyzetből való felállások, fordítások?   

 

–  Az eddigi karrierem során volt néhány nagyon nehéz időszakom, ami nagy részben edzőváltásokról szólt. Szerintem ezek a szituációk sokkal érettebbé tettek és megtanítottak arra, hogy bízhatok a saját megérzéseimben. A sportnak nem szabad görcsössé válnia, mindent bele kell adnunk, de ha már nem élvezzük, akkor valamin változtatni kell. 


NÉVJEGY:

A 22 éves Érdi Mária a megszokotthoz képest későn kezdte el a vitorlás versenyzést. 2012-ben indult el első versenyén, amin 30. lett a 36-ból. Négy évvel később már négyszeres ifjúsági világbajnokként és Európa-bajnokként ott volt a riói olimpián. Az MVM SE vitorlázója tehetségének, szorgalmának és a sport iránti szeretetének köszönhetően a sportban még soha nem látott sebességgel jutott el először az ifjúsági vitorlázás csúcsára, aztán olimpiai szintre. 2018-ban megszerezte a kvótát második olimpiájára, 2019-ben bronzérmes lett az előolimpián. Ez az eredmény alátámasztja, hogy jó úton halad kitűzött célja felé, ami nem más, mint éremmel hazajönni a tokiói olimpiáról. 

Előző

Szívből alkotni – Győri Márton, fe...

Következő

Sportra hangolva – Parti András, moun...

Kövess minket!