2021. Április 12. | Gyula
Előző

Karácsony ünnepén – Hanga Yoshihara...

Következő

Lányos anyukák – Kozma Orsi...

Lányos anyukák – György-Horváth Zsuzsa

E heti válaszadónk György-Horváth Zsuzsanna, a mindig derűsen mosolygó TV műsorvezető. Bár két gyermeke van, most fiát kissé háttérbe szorítva, mint lányos anyukát kérdeztük.

 

- Mit tesz/tett akkor, amikor gyermeke nyilvános helyen hisztizik?

 

- Nem emlékszem, hogy valaha előfordult volna nyilvános helyen, így csak elképzelni tudom, hogy mit tennék. Valószínűleg ugyanazt, mint otthon, megpróbálnám higgadtan kezelni a helyzetet. Szerencsére a gyermekeim nyugodt, de határozott fellépéssel és érvekkel mindig meggyőzhetőek, ez a módszer bevált.

 

- Mennyire szól bele lánykája öltözködésébe?

 

- Á, nem hagyja! Egy évvel ezelőtt még elképzelni sem tudtam, hogy eljön ez az idő, de be kell látnom, egy tizenegy éves „hölgynek” manapság már konkrét elképzelései vannak. A lányom az élet minden területén határozott, pont ebben ne lenne az! Arra azért törekszem, hogy elmondjam a véleményemet egy-egy ruhadarabról, de igyekszem tiszteletben tartani az övét is. Szerencsére jó ízlése van, pici korától kezdve jól összeválogatja a színeket. Bár most szívesen visel sötétebb darabokat, de azt hiszem ez életkori sajátosság.

 

- Ön melyik típusba tartozik, olyan anya, aki féltőn, babusgatva szereti lányát, vagy, aki hagyja, hogy saját „kárán” tanuljon?

 

- Talán a kettő között! Félteni nagyon féltem, de ettől függetlenül is babusgatom, mert hiszek abban, hogy erre minden gyereknek szüksége van. Ugyanakkor próbálom néha elengedni a kezét, vagy inkább rábízni egy-egy komolyabb döntést, mert fontos, hogy tapasztalatokat gyűjtsön és a saját bőrén érezzen rá arra, hogy mi a jó és a rossz, mi az, ami értékes, és mi nem az.

 

- Ön szerint hol a határ a kényeztetés, és az óvó szeretet között?

 

- Szerintem ez két különálló dolog. Kényeztetni lehet szeretettel, törődéssel, vagy azzal, hogy elkészítem minden reggel a kedvenc shake-jét. Ez számomra természetes, mi egymásra odafigyelő, bújós család vagyunk. Az óvó szeretet pedig a sok-sok beszélgetés, a törődés egy kicsit más értelemben. Az a fajta, ami arról szól, hogy tudjuk, mi történik a másikkal, legyünk jelen és vegyük észre azt is, ha jó dolgok történnek, azt is, ha baj van. Én a nyílt, őszinte beszélgetések híve vagyok, tabutémák nemigen vannak nálunk. Remélem ez a fajta óvó szeretet bölcsebbé, megfontolttá teszi őket és hasznukra válik.

 

-  Mennyit örökölt kislánya az ön tehetségéből, benne van a pakliban, hogy követi önt a hivatásában.

 

- Sára egyik erős oldala a kommunikáció, amelyhez – ha öröklődésről beszélünk – talán lehet némi közöm. Ugyanakkor ő szépen rajzol, jó a kézügyessége és nagyon kreatív, ez rám nem jellemző. Sok mindenben tehetséges, ezért még nem dőlt el, hogy milyen irányba indul majd el. Egy biztos, én nem fogom erőltetni az egyiket vagy ellenszegülni a másiknak, amit ő választ azt maximálisan tiszteletben tartom és elfogadom.

 

- Mennyire tartja fontosnak, hogy gyermeke sportoljon, s ha igen, melyik sportágat űzi.

 

- Nagyon fontosnak tartom. Az én szüleim mindketten élsportolók voltak, és úgy nőttem fel, hogy a mozgás, a sport hozzátartozott a mindennapjainkhoz. Ezt próbálom továbbadni a gyermekeimnek is, ezért mi gyakran rendezünk családi sportolást, kirándulásokat, túrákat. A lányom öt éve lovagol és rajong érte. Szereti az állatokat, testileg, lelkileg jót tesz neki ez a sport. A kisfiam most heti háromszor jár atlétikaedzésre, ő örökmozgó. Neki dinamikus, energia levezető mozgásra van szüksége. A sportágak kiválasztásánál is igyekeztünk odafigyelni arra, hogy számukra a legmegfelelőbbet válasszuk. Eddig úgy néz, jó úton járunk.

Előző

Karácsony ünnepén – Hanga Yoshihara...

Következő

Lányos anyukák – Kozma Orsi...

Kövess minket!