2022. Május 19. | Ivó, Milán
Előző

Karácsony ünnepén – Dr.László Lar...

Következő

Hivatása író – Garaczi László...

Karácsony ünnepén – Hanga Yoshihara Horváth

Ebben a hónapban a karácsony megünneplését járjuk körbe különböző országból származó, illetve különböző országban élő hölgyek segítségével. Ezúttal Hanga Yoshihara Horváth osztja meg önökkel gondolatait az ünneppel kapcsolatban. Hanga ösztöndíjasként került ki Japánban, de úgy tűnik egy szerelem már örökre a szigetországhoz köti.

 

- Az ön választott hazájában, Japánban hogyan ünneplik meg a karácsonyt?

- A japán karácsony leginkább a Valentin naphoz hasonlít. A többségnek egyet jelent az ajándékozással, az ünnepi díszkivilágítással, leginkább kereskedelmi csúcsfogás. A családdal közösen eltöltött ünnepi együttlét, a rokonlátogatások január elejére tolódnak. Japánban ugyanis az újév tölti be azt a szerepet, amit nálunk a karácsony. Azt látom, hogy egyre nagyobb divat a gyerekek megajándékozása, mindenütt hatalmas mikulás-csomagra hajazó édességszettek.  Már november elején, rögtön a Halloween utáni napon az üzletek karácsonyi díszben pompáztak. Nagy különbség a japán és a magyar szokások között, hogy a japánok lakásdísznek használják a karácsonyfát, és már novemberben felállítják. Ez minden évben nagy dilemma nekem, főleg, mióta gyerekünk van. Viszont eddig nem vitt rá a lélek, hogy ezzel meghiúsítsam a szenteste varázsát.

 

Nem tudom elképzelni, hogy a hetek óta nézegetett karácsonyfa alá tegyék az angyalkák az ajándékot. Japánban egyébként a Mikulás hozza az ajándékokat. Nagyon tetszik egy ismerős magyar anyuka magyarázata a gyerekeinek: itt azért jön karácsonykor a Mikulás, mert Magyarországon sok dolga van ilyenkor, és sok időbe telik, mire végre ideér! Mi maradunk az adventi koszorúnál, és a számomra elengedhetetlen adventi kalendáriumnál. Ez utóbbi komoly fejtörést okoz, nehéz kitalálni, hogy mi legyen benne a fiamnak, mert csokit, és más édességet nem adok neki.

 

- Milyen az autentikus karácsonyi ünnepi menü?

 

A férjem nagyon szereti az egybesütött csirkét, nekem pedig nagyon fontos a bejgli. Tavaly, mák hiányában egy másik magyar anyuka tanácsára fekete szezámmaggal készítettem, és nagyon finom volt!  

 

- Ön, egy másik országban élve, mennyire tudja tartani hazája hagyományait, mennyit vett át a japán ünneplési szokásokból, a japán karácsonyi menüből?

 

- A japán szokásokból a karácsonyi tortát vettük át. A karácsonyt és a húsvétot alapvetően a magyar szokásoknak megfelelően ünnepeljük. De szeretem megtartani a japán ünnepeket is, az újévet japánosan és magyarosan is megüljük.

 

- Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonya és miért?

 

- A régmúltból gyerekkorom karácsonyaira emlékszem élénken, amikor szépen felöltözve, csengőszóra léptünk be a sötét szobába, a gyertyás, csillagszórós karácsonyfához. Aztán, amióta gyerekem van, mindegyik nagy ünnep. Mihály legelső karácsonyát anyukámnál töltöttük Magyarországon a testvéreimmel, az ő családjaikkal. Az utána következő évben meg nagyon jó érzés volt az első saját családi karácsonyt előkészíteni és ünnepelni itt, Japánban. Megvettük a legnagyobb, és legigazibbnak tűnő német műfenyőt. Szokatlan volt kicsit, mert otthon, Magyarországon nálunk erős családi hagyomány az élőfenyő. Nagyon élvezem, hogy Mihállyal már együtt készítünk díszeket, beszélgetünk az angyalokról, énekelgetjük a magyar karácsonyi dalokat, olvassuk a karácsonyi mesekönyveket. Annyira szereti a karácsonyt, hogy a vakondos karácsonyi mese évközben is elő-elő kerül. Mondogatta is sokszor évközben, hogy már nagyon várja, és szereti ezt a szép ünnepet. Mikor nemrégen elhoztam néhányat a nagymamánál tárolt karácsonyi díszekből, magasra ugrált örömében!!

 

- A karácsony a szeretet ünnepe, de napjaikban már túlzásba vitt ajándékozásba ment át. Mi erről a véleménye, ön milyen értékű ajándékokkal lepi meg szeretteit?

 

- Erőn felül sem adni, sem kapni nem jó. Nekem az álmom az, hogy mindenki kézzel készített ajándékot adjon, de persze ehhez kézügyesség is kell, és sajnos idő sincs elég… Nekem sem nagyon sikerül. Mi is túl sok mindent veszünk a gyerekünknek, elveink ellenére is… Én még emlékszem arra a világra, hogy tényleg csak a nagy ünnepekre kaptunk komolyabb dolgokat. Az ajándék-tobzódásban pont ezt a várakozást, kivárást nehéz megadni a gyerekeknek.

 

- Az utóbbi években egyre jobban elterjedt, hogy a családok szűk körben, valamelyik hotelben töltik el az ünnepeket. Ön szerint mennyire fontos, hogy ilyenkor az egész rokonság, nagyszülők, nagybácsik és nagynénik, unokatestvérek legalább néhány órát egymás társaságában töltsenek el?

 

- Japánban sajnos csak mi hárman vagyunk a karácsonyozásra. Ezért a nagycsalád pótlására minden évben meghívjuk egy nagyon kedves tokiói barátnőmet. Azt hiszem, a karácsonyt azokkal jó eltölteni, akikkel igazán jól érzi magát az ember. Én szeretem a megszokott nagy karácsonyozást Magyarországon, a “mindenki mindenkit végiglátogat” programot. Itt meg azt szeretem, hogy van idő kiélvezni a játékokat, az ajándékokat a gyerekkel, és nem rohangálunk sehová. Ez a nagy-nagy békés nyugalom is nagyon vonzó.

 

Előző

Karácsony ünnepén – Dr.László Lar...

Következő

Hivatása író – Garaczi László...

Kövess minket!