2022. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Karácsony ünnepén – Eszterhai Katal...

Következő

Karácsony ünnepén – Dr.László Lar...

Karácsony ünnepén – Fábián Gabriella

Fábián Gabi Fenyőfa Fokvárosban, a Waterfronton

Ebben a hónapban a karácsony megünneplését járjuk körbe különböző országból származó, illetve különböző országban élő hölgyek segítségével. Ezúttal a Dél-afrikai tudósítónk, Fábian Gabriella osztja meg önökkel gondolatait az ünneppel kapcsolatban. Gabi világot szeretett volna látni, de végül a szerelem talált rá egykori osztálytársa személyében, aki akkor Johanesburgban élt.


- Az ön választott hazájában hogyan ünneplik meg a karácsonyt?

 

- Dél-Afrikában november végén megkezdődik a karácsonyi dekorálás, mint otthon a fenyőfát, úgy díszítik fel a várost, utcákat, házakat, üzleteket. Az Indiai-óceán partján Umhlanga Rockson – ahol élek –, is látványosan kivilágítják a pálmafákat. Ilyenkor a főutcát karácsonyi-újévi szimbólumokkal díszítik, színes hömpölygő fényárban úszik. December-január a nyári szabadságok ideje és ezzel megindul az évbúcsúztató partik végeláthatatlan sora.  A jeles napok előtt telis-tele pakolt bevásárló kocsik mögül alig látszanak ki az emberek. Black Friday hajnalán már hosszú sorok állnak, hogy megvegyék a leértékelt árukat így megcsappan a hitelkártya fedezete is ebben az időszakban, mindenki „költővé válik”. 

 

Dél-Afrikában december 25-e a karácsonyi ajándékozás napja, ezen a napon a szűk család együtt vesz részt az ünnepi ebéden, amely estébe nyúlik. Az ünnepi főmenü között szerepel a sült pulyka, csirke, tengeri halak, grillezett marha húsok, helyi kolbászok a boerewors köretekkel és sok torta, sütemény és édesség. December 26-a rokoni látogatások és a baráti köszöntések napja.

 

A helyi fehér lakosság többnyire holland telepesek és angol gyarmatosítók leszármazottja. Szokásaikban érezhető az európai tradíció hatása, kívül-belül feldíszítik a házakat színes karácsonyi díszekkel, virágokkal. Fényes díszek, aranyfonatok, színes égők kerülnek a műfenyőre. A szaloncukor hiányzik az édességek sorából. Divatos szokás ékszereket adni egymásnak, és ezzel tenni emlékezetessé az ünnep pillanatait. No, nem véletlenül: elvégre ez az arany és a gyémánt országa. 

 

A tévécsatorna körképként sugározza a távoli puha, havas tájat. Rénszarvas vonta szánkón suhanó Télapó hinti zsákjából a csillagport. Itt az emberek áhítattal, szívesen nézik az ilyen képeket a tomboló nyári 30-35 C fokos kánikulában. Jómagam, az Indiai-óceán partján, karácsonykor nyári ruhát hordok, és izzadok a hőségtől, de az otthoni élmények mélyen belém ivódtak, a családom és a barátok fontossága, a szeretet és adni tudás élménye ilyenkor felerősödve kiegészültek ezzel a sajátos, dél-afrikai hangulattal. 

 

- Milyen az autentikus karácsonyi ünnepi menü?

 

Az őslakosok négy nagy törzse, a zulu, a xhosa,a  sotho és a pedi – átvéve a keresztény szokásokat – fő ünnepei közé sorolja a karácsonyt. Igaz, kicsit átalakítva, saját hagyományaikkal keverve. Sokan közülük családjaiktól távol, a nagy városokban dolgoznak. Mikor hazautaznak az ünnepekre, viszik összegyűjtött keresetüket, ami a legnagyobb ajándék szeretteik számára, hiszen a következő látogatásig van miből élniük. Az apa ajándéka többnyire élelmiszer, hús (marha vagy csirke), kenyér, gyümölcs és édességek. A feleség köretként elkészíti ezekhez kedvenc ételüket, a kukoricadarát. Coca-Cola és helyi Castle sör adja meg a kellő hangulatot az ünnepléshez. Szól a zene, dobolnak, énekelnek és táncolnak az utcákon. Szűkös hétköznapjaikra a családi összetartozás érzése borít fátyolt.  

 

Megkérdeztem zulu kolléganőmet, hogy mit csinálnak ezen a karácsonyon. Elmondta, hogy hazautazik a szülőfalujába és együtt tölti az ünnepeket a népes családdal. Nem állítanak fenyőfát, a szobát dekorálják ki karácsonyi díszekkel. Tortát fog ajándékozni a családjának, amit majd a közös braai grillezés után esznek meg.

 

- Ön, egy másik országban élve, mennyire tudja tartani hazája hagyományait, mennyit vett át a magyar ünneplési szokásokból, a magyar karácsonyi menüből?

 

A tomboló nyári hangulatú Dél-Afrikában is lehet meghitté varázsolni a karácsony ünnepét. Emlékszem pár éve sütöttem mákos és diós bejglit, amiből kaptak a ajándékba a barátaink is. Illata körbe lengte a teret visszahozva drága anyukám varázslatos bejgli sütésének és a gyerekkorom szeretető családias hangulatát. A mák itt ritka kincs és nehéz beszerezni, mindig kértem a családot hogy küldjenek a részemre, de aztán az indiai piacon felfedeztem egy árust ahol kilóra lehetett vásárolni, így meg tudtam csinálni a mákos bejglimet is.

 

Johannesburgban van a Dél-Afrikai Magyar Szövetség, ahogyan a helyiek hívják a ,,Magyar Tanya,, ahol minden évben a megrendezik a karácsonyi ünnepséget december 26-án az itt élő magyarok részére. Felhívtam Dóka Lászlót, – ő készíti több éve a finom falatokat –, aki elmondta az idei karácsonyi műsorral egybekötött ünnepségre már 110 vendég bejelentkezett.

A menü húsleves, töltött káposzta, rántott csirke, zöldség körettel és a desszert mákos és diós bejgli lesz.

 

- Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonya és miért?

 

- Furcsa, szokatlan érzésként éltem át az első karácsonyomat ebben a színes országban immáron 21 éve. Emlékeimben élt a hideg, vacogós, fehér köntösű tél, amikor szüleim pomázi hazától szinte megfagyva értem le a HÉV állomásig. 1995-ben érkeztem meg, akkor még Johannesburgban éltünk. Meghívást kaptunk karácsonyi ebédre és már az is olyan szokatlan volt, hogy kérték, vigyünk fürdő ruhát is. Megérkezéskor az egész ház karácsonyi díszekkel feldíszítve fogadott és a medence mellett volt felállítva a grillező, ahol különböző húsokat és zöldségeket sütöttek. Ahogyan itt hívják braai-ra voltunk hivatalosak.

 

Az egész délután fürödtünk, napoztunk, ettünk ittunk , boldog karácsonyt kívántunk, olyan volt mint egy nyári parti a karácsonyfa alatt. Ilyenkor decemberben érik a dinnye és olyan furcsa megszokhatatlan érzés még mindig, hogy karácsonykor dinnyét eszem! Emlékszem mikor hajdan otthon karácsonykor a banánért és a narancsért álltunk hosszan sorba a zöldségesnél.

 

Az Indiai-óceán partján karácsonykor nyári ruhát hordok, és izzadok a hőségtől, de az otthoni élmények mélyen belém ivódtak, a családom és a barátok fontossága, a szeretet és adni tudás élménye ilyenkor felerősödve kiegészültek ezzel a sajátos, dél-afrikai hangulattal. 

 

 

-  A karácsony a szeretet ünnepe, de napjaikban már túlzásba vitt ajándékozásba ment át. Mi erről a véleménye, ön milyen értékű ajándékokkal lepi meg szeretteit?

 

- A szeretet ünnepén mi az utazás élményét adjuk egymásnak. Első időkben – míg a fiúnk, Vince kicsi volt – Fokváros melletti Stellenbosch városkában töltöttük a családunkkal a karácsonyt. Decemberben szikrázóan kék az égbolt, több száz éves tölgyfák szegélyezik a fehérre meszelt régi hazákat. Körös-körül szőlőültetvények borkúriákkal, ez a borvidék központja. 

 

A fiúnk most már kamaszkorú, így a karácsonyi ünnepek alatt elutazunk családi hagyományként, de olyan érdekes helyeket választunk, amelyek nem mindennapiak valamiért. Idén Namíbia és Botswana az úti célunk. Ezelőtt a Kahalari Nemzeti Parkot kerestük fel, ahol különleges a növény és állatvilággal találkoztunk. Magával ragadó az afrikai állatok látványa. Csodálatos élmény ellesni a valódi pillanatokat. Ilyen élményünk volt, amikor egy pár perce született kis zebrát láttunk a földön feküdni és megfigyelhettük, ahogyan az anyukája próbálja lábra állítani, a fejével aprókat noszogatva felé. A többi zebra eközben időnként egy-egy lábdobbanással adott erőt a kis újszülöttnek, hogy talpra álljon és elinduljon. Kivártuk a pillanatot, amíg elindul az új világba a kis jövevény. A park közelében élnek, még természetes körülményeiket megtartva, a San Bushman törzs lakosai.  

 

- Az utóbbi években egyre jobban elterjedt, hogy a családok szűk körben, valamelyik hotelben töltik el az ünnepeket. Ön szerint mennyire fontos, hogy ilyenkor az egész rokonság, nagyszülők, nagybácsik és nagynénik, unokatestvérek legalább néhány órát egymás társaságában töltsenek el?

 

- Mint említettem a férjemmel és fiammal általában a környező országokban utazgatunk karácsonykor. Sajnos nem tudunk hazautazni, ezért a családdal, skype-on tartjuk a kapcsolatot, viberen köszöntjük fel a szülőket, a testvéreinket, a barátokat. Annak oka, hogy ebben az időszakban nem tudunk hazamenni, az, hogy a turizmusban dolgozom, utazásokat szervezünk, s ez az időszak a főszezon, ami sok szervezési munkát igényel ebben az időszakban. Magyarországra júniusban, júliusban szoktunk menni, ami nekünk itt az afrikai télnek számít. 

Előző

Karácsony ünnepén – Eszterhai Katal...

Következő

Karácsony ünnepén – Dr.László Lar...

Kövess minket!