2020. November 28. | Stefánia

Anyának lenni – Bata Móni

Móni és a lányok, Franka, Frida, Freia, Frotti
Májusban ünnepeljük az anyák napját és a gyereknapot, így adott volt, hogy A hónap témája rovatban anyákat kérdezzünk a gyermekvállalással kapcsolatban. E heti válaszadónk, a mindig mosolygós és kiegyensúlyozott Bata Móni, négy leánygyermek édesanyja, aki mellesleg egy online web áruházat és egy rendezvényszervező céget vezet.

Beszélgetőpartnerünk:
Bata Móni –  "az én piacom" webáruház ügyvezető igaztagója

- Amikor fiatal lány korában a családról álmodozott hány gyereket szeretett volna, s ez mennyire valósult meg?

- Igazából kettőt, mert mi is ketten vagyunk testvérek, és ez így jó volt gyereknek (is)! Ezzel szemben most négy gyönyörű lányom van!

- Megérezte a terhességei alatt kisbabái nemét? Ha igen, mennyire jött be az érzése?

- Igen, mindegyik terhességemnél biztos voltam benne!

- Le tudja írni azt a percet, amikor először a gyermekei szemébe nézett?

- Ezeket a perceket nem lehet leírni, mert olyan csodálatos! Szinte már akkor is beleborzongtam, amikor elolvastam a kérdést! Még az illatuk és a bőrük tapintásának érzése is rögtön az eszembe jutott!

- Az anyaság hogyan és mennyire változtatta meg az életét, mennyire változtak meg a fontossági sorrendek?

- Teljesen! A fogantatás percétől kezdve már nem csak magamért tartozom felelősséggel! Különösen fura érzés volt, amikor az iker lányaimmal voltam terhes, mert sokszor az eszembe jutott, hogy most három szív dobog bennem!

- A gyerekek megszületése változtatott-e az édesanyjával való kapcsolatán?

- Nagyon! Rájöttem, hogy mennyi mindenben igaza volt, amikor féltett! Ő az a személy, aki mindig, mindenkor velem van, és bármiben számíthatok rá. Az első lányom születésekor Bolognában éltünk, mivel a férjem ott játszott (dr.Tóth Frank volt vízilabda játékos), és az anyukám – bár a baba egy hónappal korábban jött –, pont időre érkezett, vagy a harmadik lányom születésénél, amikor „véletlenül” ismét pont a kórházban volt. Bejött a szülőszobába, megpuszilt és közölte: kislányom mire számítottál, gyerünk, szüljünk meg gyorsan! Egy óra alatt, természetes úton szültem meg az iker unokáit! Hát ilyen csodákra képes az én anyukám!

- Párkapcsolatára hogyan hatott a gyermekek érkezése?

- Megtanultunk szülőnek lenni! Ezt mind a mai napig folyamatosan tanuljuk! Tudom, hogy magunkra is kellene gondolni, de erre jut a legkevesebb idő. Ráadásul mi szinte mindig a gyerekekkel érezzük magunkat kerek egésznek!

- Érezte-e bármikor, hogy a gyermekvállalással feladta önmagát?

- Igen, de kaptam egy csodálatos másik embert, aki anyuka lett! Ahogy nőnek kezdem újra megtalálni magam, megvalósítani az új céljaimat, amire a lányaim is nagyon büszkék! Van egy online web árházam, aminek a neve „az én piacom”, erre szokták a kicsik mondani: mami, megyek „az én piacodra” és hozok fel paradicsomot, jó lesz? A másik vállalkozásom a rendezvényszervezés, ezt inkább a nagyobbak szeretik, azt mondják: mami ez ismét „a mi rendezvényünk”, akkor mehetünk mi is

- Nehezen tudta összeegyeztetni a munkáját és a gyerekek körüli teendőket?

- Nem, mert szeretek dolgozni! Csak jól kell szervezni a dolgokat! Na és azt, állítólag nagyon tudok! A két nagyobb lányom és a két hathónapos szoptatós baba mellett már dolgoztam otthonról. És milyen remek munkákba dolgoztam be, hálóingben!

- Volt-e határozott elképzelése a gyerekneveléssel kapcsolatban, ha igen, mennyire tudta betartani?

- Egyetlen egy volt, hogy mosolygós, kiegyensúlyozott gyerekek legyenek, mert akkor minden megy, mint a karikacsapás. Aztán rájön az ember, hogy nap, mint nap fontos döntéseket kell hoznia, amelyek meghatározzák azt, hogy melyik irányba tereljük őket

- Melyeket az ön számára a legfontosabb szempontok, amelyeket mindig és minden körülmények között érvényesít a gyermeknevelésben?

- A szeretet, a következetesség, a bizalom!

- Fontos önnek az, hogy gyermekei barátjuknak tekintsék?

- Igen, és ahogy nőnek még fontosabb!

- Gyermekei önnel vagy inkább párjával osztják meg a problémáikat?

- Velem, de vannak témák, ami a papi „feladatköre”!

- Hozták már ki úgy gyermekei a sodrából, hogy azt mondja, na, most már elég, agyoncsapom?

- Olyan, hogy most már elég, többször is volt. Annak, hogy „agyoncsapom” még a gondolatát is el kell hessegetni! Nekem a lányaim a világ csodái, és nélkülük már el sem tudnám képzelni az életemet! Minden kis porcikájukat megálmodtam, és nagyon féltem is őket, ők az én, a mi kincseink!
Tobak Viktória
Kövess minket!