Valóban csodaszer a kollagén?

Minden szezonnak megvannak a felkapott termékei és „csodaszerei”, manapság a csapból is az folyik, hogy érdemes kollagént bevinni a szervezetünkbe. De vajon mely esetben érdemes napi szinten fogyasztani? Milyen előnyei vannak, és hogyan van összefüggésben a fogyással? Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója osztotta meg tanácsait a kollagén és a D vitamin bevitelével kapcsolatban.

 

A kollagén az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje, azonban az öregedéssel párhuzamosan a test kollagéntermelése fokozatosan csökken, melynek hatására a szövetek elkezdenek veszíteni rugalmasságukból, feszességükből, funkciójukból. „Mivel napjainkban jellemző, hogy színhúsból próbáljuk a fehérjeszükségletünket fedezni, így a kollagén pótlás mindenkinek előnyös lehet, akár folyamatosan is, de ha kúraszerűen alkalmazzuk, akkor minimum három hónapos időszakban érdemes gondolkodni” – hívta fel a figyelmet Jánvári András. 

 

Nem csak a bőrre van jó hatással

A kollagén további előnyei közé tartozik a haj kondíciójának és vitalitásának támogatása, emellett pedig a bélflóra és a béláteresztés javítása, azonban fontos tudni, hogy a szívbillentyűk, erek, zsigerek egészségéhez is pozitívan hozzájárul” – mutatott rá a szakértő.  Időskorban is érdemes fogyasztani, ugyanis az izomzat minőségi és mennyiségi megőrzésekor, és a csontok felépítésében és állagmegóvásában is jelentős szerepe van.

 

Por vagy kapszula formájában is lehet fogyasztani

Mivel natúr verzióban is létezik, ezért könnyű beilleszteni a napi rutinba, hiszen kávéhoz, turmixokhoz, smoothiekhoz vagy krémlevesekhez adva gyakorlatilag észrevétlenül lehet bevinni a szervezetbe. „Így ráadásul ezeknek az italoknak a telítő értéke is nagyban megnő, vagy ha ízesített verziókat választunk, akkor gyakorlatilag magukban is felérnek egy desszertélménnyel. Emiatt kiváló megoldás lehet, ha a fogyókúra során valamilyen édességre vágyunk” – tette hozzá a szakértő. A por formula mellett kapszulázott és tabletta termékek is elérhetőek a piacon, melyekben jellemzően kevesebb kollagén található, ellenben számos hatóanyag segíti annak felszívódását és hasznosulását.

 

D vitaminra és a kollagénre is szükség van a fogyáshoz

A D vitamin fogyasztásáról sokan hajlamosak a téli szezon végével lemondani, mondván, hogy ebben az időszakban már sokkal magasabb a napsütéses órák száma, azonban ilyenkor érdemes belegondolni, hogy mennyi is az az idő, amit ténylegesen a napon töltünk. „Az egészségmegőrzés mellett a D vitamin szintjére a fogyni vágyók is kifejezetten figyeljenek, és adott esetben inkább pótolják, mert hiánya ronthatja a fogyókúra eredményét, ami hamar a kezdeti próbálkozók kedvét szegheti” – tette hozzá Jánvári András. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy érdemes kollagént is fogyasztani, ugyanis ennek a mennyisége 25 éves kor felett csökken a szervezetben. A kollagén segít abban, hogy a bőr a fogyás során is megőrizze a feszességét, kevésbé nyúlik meg a súlyveszteség során.

 

A pandémia ellenére is nőtt a kollagén ismertsége

A Covid első, majd azt követő hullámainak érkezése a keresési tendenciákra is komoly hatással volt, hiszen például a fogyással kapcsolatban először sokkal kevésbé voltak érdeklődőek az emberek, majd pedig kifejezetten sokszor kerestek rá erre a fogalomra. A kollagénnel kapcsolatban jól látható, hogy az elmúlt öt évben négy-ötször több alkalommal keresnek rá a vásárlók, mint korábban. „A legnépszerűbbek a porok, mivel azokban található a legtöbb hatóanyag adott egységáron, de ital formában is nagyon sokat vásárolnak belőle. Korábban csak sertés és a marhakollagén volt elérhető a piacon, de mostanra a halkollagén is egyre népszerűbb a magasabb ára ellenére” – tette hozzá a szakértő.