2020. Október 22. | Előd
Előző

A japán nők titkai (3)...

Következő

Az új arc: Ronney Mara...

Sminkelési tippek szemüvegeseknek

Azok a nők, akik kontaktlencse és szemüveg nélkül nem látnak tökéletesen, jól tudják, hogy mennyire nehéz elkészíteni a sminket. Különösen azok a nők ismerik jól a problémát, akik szemüveget hordanak, hisz a lencse optikailag felnagyítja, vagy épp zsugorítja a szemet, a keret árnyékot vet az arcra és az orra, arról nem beszélve, hogy az alapozó nyomot hagy a szemüvegen. A kontaktlencsések helyzete valamivel jobb, de náluk a megfelelő higiéniára kell fokozottan figyelni az esetleges gyulladások, fertőzések miatt- hívja fel a figyelmet Mátyás Dóra, a Budai Szemészeti Központ diplomás optometristája.

 

Nem egyszerű a sminkelés, ha erős dioptriájú szemüveget hord az ember, komoly kihívás lehet egy szemfestés vagy alapozás. Mivel a szemüveg kerete árnyékot vet az arcra, érdemes a világosabb alapozók közül válogatni, és előnyben részesítni a por állagú készítményeket, melyek nem hagynak nyomot a szemüvegen.

Egész más technikával kell sminkelnie annak, aki távollátó, hisz a pluszos lencse felnagyítja a szemeket, mint annak, aki rövidlátó, és inkább kisebbnek tűnnek a szemei a lencsén át. A szemüveg hajlamos felnagyítani a sminkhibákat, és az elkent szemceruza, összeragadt szempilla is jobban látszik.

 

A kontaktlencsések helyzete e szempontból kényelmesebb, hisz ezekkel a problémákkal nem kell szembenézniük, de nekik a fertőzésveszéllyel kell gyakrabban szembenézni. Fontos, hogy a sminkelésnek akkor álljunk neki, amikor már bent vannak a lencsék a szemben, így elkerülhetjük, hogy festékfoszlányok kerüljenek rájuk a behelyezéskor.

 

A szemceruzával a szempillák fölött javasolt kihúzni a szemet, nem pedig a szemhéj vagy a szempillák belső vonalán. Szintén jól védhető a szem, ha a szempillaspirált nem a szempillák tövénél kezdjük felvinni, hanem a pillák közepétől. Ha a szempillákon belül festjük a szemet, a Meibon-mirigy eltömődik, ami a könny egyik legfontosabb összetevőjét termeli, ami elengedhetetlen az egészséges szemhez.

 

Aki szemüveges az olyan színeket vigyen fel a szemhéjra, amely kiegészíti a szemüveget. A legjobb, ha hagyja, hogy a keretek színe irányítsa a szemhéjárnyaló árnyalatait. Ha fekete a kerete, akkor az aranybarna árnyalatok csodálatosak mind a kék, mind a barna szeműeknek, a lila árnyalatok pedig a zöld szemet hangsúlyozzák. Ha nem fekete, akkor a sötét bronz vagy a füstös kvarc árnyalatok tökéletesek. Amennyiben több szín is van a keretben, akkor válassza ki az egyik szint vagy annak árnyalatát, és azt vigye fel szemhéjára.

 

Sokan úgy gondolják, hogy ha szemüveget viselnek nincs szükségük korrektorra, mivel a keret elrejti a szemkörnyéket, azonban a szemüveg által létrehozott árnyékok még rosszabbá tehetik a látványt, ezért feltétlenül javasolt a korrektor használata.

 

Ha azt szeretné, hogy a szempillaspirál festéke ne kerüljön át a lencsére, akkor feltétlenül teljesen vízálló szemspirált használjon. Azonban fontos, hogy lefekvés előtt mindenképpen mossa le az erre kifejlesztett lemosóval.

Ne feledkezzen meg a szemöldökéről sem. Annak ellenére, hogy a szemüveg elrejtheti őket, ugyanolyan fontos annak megformázása, mert az segít az arckép kialakításában.


Természetesen, ha a szemben fájdalmat érzünk, vagy bedagadt, vörös, irritált, semmiképp nem szabad sem sminkelni, sem kontaktlencsét hordani! „Ha az irritál, vörös szemet sminkeljük, a diszkomfort-érzés sokkal erősebb lehet, sőt, akár be is gyulladhat a szem, ezzel komolyabb fájdalmakat és problémákat okozva” - mondja a szakember.

Fontos a smink eltávolítása. Nem csak sminkelés közben, hanem a festékek eltávolításakor is fontos betartani a szabályokat – és nem csak azoknak, akik szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak. „Csukott szemmel nem károsítja a szemet a szemfesték-lemosó, arra viszont minden terméknél fokozottan figyelni kell, hogy ne kerüljön a szembe! Fontos, hogy éjszakára a szemfestéket minden alkalommal lemossuk, mert a szempilla tövénél lévő mirigyeket eltömítheti, és nem tud ürülni a váladék, ami a könnytermelés alapvető feltétele” - hívja fel a figyelmet Mátyás Dóra, a Budai Szemészeti Központ diplomás optometristája. A termékek szavatossági idejére is ügyelni kell, ezek a szem mellett a szem körüli bőrre is káros hatással lehetnek.

Bár megvannak a trükkök azok számára, akik szemüveggel vagy kontaktlencsével sminkelnek, a legjobb megoldás a lézeres szemműtét, ami után rögtön visszanyeri tökéletes látását a páciens: pár nappal a beavatkozás után pedig újra gond nélkül sminkelhet, nem okoz többet gondot a szépítkezés sem.
Előző

A japán nők titkai (3)...

Következő

Az új arc: Ronney Mara...

Kövess minket!