Egészséges, dús és hosszú hajkorona

Szervezetünk tápanyag- és vitaminellátottsága visszaköszön hajkoronánkon is: amennyiben dehidratáltak vagyunk, hajszálaink szárazzá, töredezetté válnak; ha pedig optimális működése felborul, gyakran találkozhatunk hajhullással, miközben a haj szerkezete elvékonyodik, meggyengül. A Ceumed szakértői 5+1 tippet gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy megőrizzük hajunk egészséges fényét, illetve erősségét az őszi-téli időszakban.

 

1. Fésülje át a haját hajmosás közben!

A nedves haj sérülékeny, gyakran nehezen kezelhető, gubancos. Éppen ezért érdemes hajmosás közben gyors mozdulatokkal, bontófésűvel átfésülni, így egyrészről a balzsamok és pakolások esszenciális hatóanyagai is jobban el tudnak oszlani, másrészről pedig szárítás közben sokkal kezelhetőbbé válik a haj.

 

2. Szánjon időt a hajpakolásokra!

A hajszálak hidratáltságának és erős szerkezetének megőrzéséhez nem csak az elegendő folyadékbevitelre kell odafigyelnünk, hanem hetente egyszer érdemes olyan balzsamot is használnunk, amely komplex regenerálást biztosít. Rendszeres alkalmazásának eredményeként a haj erősebb, puhább és fényesebb lesz.

 

3. Törekedjen a kiegyensúlyozott étrendre!

A haj szerkezete zömében egy keratin nevű fehérjéből áll, éppen ezért különösen fontos a fehérjedús étrend. Érdemes a táplálkozásunk során előnyben részesítenünk a halakat, a sovány húsokat, a tojást és a babféléket, de szintén kiváló tápanyagforrások a haj számára a bogyós gyümölcsök, valamint a spenót és az avokádó.

 

4. Űzze el a stresszt!

A haj érzékenyen reagál a szervezetet érő terhelésre, így a túlzott stresszhatásra is, melynek nyomán hajhullást tapasztalhatunk. Éppen ezért törekedjünk a stresszmentes, nyugodt életre, gyakran meditáljunk és sétáljunk nagyokat a természetben!

 

5. Óvatosan bánjon a hajformázókkal!

A hőhatással járó hajformázó eszközök jelentősen igénybe veszik a hajszálakat, amelyeket nem csak roncsolnak, de dehidratálnak is. Érdemes minimalizálni ezek használatát, ha azonban mégis sütővasért vagy hajegyenesítőért kell nyúlnunk, preferáljuk azokat, amelyek kerámia lapokkal vannak felszerelve. Használatukat megelőzően pedig ne feledkezzünk el a hővédő hajspray-kről sem, melyek segítenek csökkenteni a hőhatással járó dehidratációt.

 

+1: Emelje meg a kollagén-bevitelt!

A szervezetünknek E és C-vitaminra, valamint szilíciumra van szüksége ahhoz, hogy kollagénszintézisét megfelelő szinten tartva járuljon hozzá az erős hajszerkezethez. Az optimális szilícium-bevitel megfelelően kialakított étrend és táplálékkiegészítő rendszeres szedésével biztosítható. Fontos azonban, hogy olyan terméket válasszunk, amely bioaktivált szilíciumot és csalánt tartalmaz, így nem csak fokozza a kollagénszintézist, de hozzájárul a vitalitás megőrzéséhez, az immunrendszer erősítéséhez és a hajszerkezet újjáépítéséhez.