2021. Október 26. | Dömötör
Előző

Trükkök a krémek jobb felszívódás...

Következő

Frissen és üdén, 30°C felett is....

Igaz vagy hamis?

A férfi bőrápolásról Papp Mónikát, a Vagheggi fitokozmetikai vállalat szakmai vezetőjét kérdeztük.

 

Úgy tapasztalom, hogy a férfi szépség- és bőrápolás köré épített tabuk kezdenek egyre inkább lebomlani. A férfiak számára is egyre fontosabb az ápoltság és az egészség. A köztudatban olyannyira elterjedt már a testépítés fogalma. Itt az ideje, hogy a bőrépítés művészete és módjai is felkerüljenek a térképre. A rendszeresség ezen a területen is jelenthet kihívást. Szerencsére, egyre több kozmetika is nyit a férfiak irányába, például azzal, hogy olyan környezetet alakítanak ki, ahová egy férfi is szívesen bemegy.

 

A szokásbeli különbségek mellett van néhány élettani különbség is a férfi és a női arcbőr között. A mindennapos borotválkozás erősen igénybe veszi az arcbőrt, amely a hámréteg megvastagodásához vezethet. A férfi bőr kollagén állománya később kezd el csökkenni, tehát később kezd el láthatóan öregedni, viszont akkor látványosabban. Szerencsére az alap bőrápolási rutin kialakítása mindkét nem számára hatékony megoldást jelenthet.

 

A nők és a férfiak bőre között van némi élettani különbség, de alapvetően a férfiak bőre is hasonló ápolásra szorul, mint a nőké.

 

A legfőbb eltérések:

  • a férfiak bőre egy picit vastagabb, mint a nőké.
  • nagyobbak a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek ezért gyakrabban zsírosabb is lehet, illetve fokozottabb tüneteket okozhat pl. pubertás korban a pattanások megjelenése.
  • a férfi bőr kollagén állománya később kezd el csökkenni, tehát később kezd el láthatóan öregedni, mint a nőké, viszont akkor látványosan.

 

Ezek a jellemzők viszont nem azt jelentik, hogy a férfi arcbőr kevesebb ápolásra szorul. Sőt, a különböző napi arcápolási rutin miatt más módon kell rá figyelmet szentelni.

 

Mindennapos stressz az arcbőrnek

A borotválkozás miatt ugyanis a férfiak arcán a hámréteg gyakran megvastagszik. Elsőre talán apróságnak tűnik, de a borotválkozás egy intenzív mechanikai stressz a bőrnek, ezért természetes védekezési válaszreakció a bőr részéről, hogy megvastagszik a felhám. Ennek ellensúlyozására érdemes gyakran arcradírt alkalmazni, amely tartalmazhat mechanikai szemcsét is.

 

A borotválkozás további hátránya, hogy eltávolítja a bőr védőrétegét, emiatt fokozódik a természetes vízvesztés, így a bőr vízhiányossá válhat. Borotválkozás után a bőr sokkal érzékenyebb, gyakran kipattogzik. Az érintése is lehet kellemetlen és fájdalmas.  Nagyon gyakori, hogy alkoholtartalmú arcszeszeket használnak, ami még tovább fokozhatja a bőrproblémákat, mert erősen szárítják a bőrt.  Emiatt javasolt inkább nyugtató hatású balzsamokat használni borotválkozás után.

 

A jó hír az, hogy általában minden, ami a női bőrön működik, az működik a férfiaknál is. Egy alap bőrápolási rutin kialakítása hatékonyan segíti az arcápolást:

 

1. Lépés: Lemosás reggel és este, olyan lemosó anyaggal, amely nem agresszív, de mégis megtisztítja a bőrt a szennyeződésektől. Kombinált lemosót is lehet használni, amely enyhe radír hatást is biztosít a bőrnek.

 

2. Lépés: A tisztítás és a borotválkozás után minden esetben javasolt egy hidratáló és nyugtató hatású balzsam vagy arckrém használata, amely a bőrtípusnak és a kívánt hatásnak – ránctalanító, zsírosodást enyhítő – megfelelő speciális hatóanyagokat tartalmazza. Ezt ajánlott minden reggel és este alkalmazni.

 

3. Lépés: a fényvédelem a férfiak számára is egyaránt nagyon fontos. Sportolás, szabadtéri tevékenység és nyaralás közben, de a mindennapokban is használjunk naptejet!

 

A szemkörnyék ápolók, hidratáló arcpermetek, tonikok, szérumok, valamint arcmaszkok rendszeres használata pedig kiegészítik és fokozzák az egészséges arcbőr elérését.

 

 

Előző

Trükkök a krémek jobb felszívódás...

Következő

Frissen és üdén, 30°C felett is....

Kövess minket!