2021. Szeptember 28. | Vencel
Előző

Hogyan tisztítsuk arcunkat bőrtípusun...

Következő

Az apró simítások csodája...

Bőr-utazás a világ körül

A sötétebb bőr kevésbé ráncosodik, az ázsiai bőr érzékenyebb, a kaukázusi bőrtípuson korábban tűnnek fel az öregségi foltok… Vajon ezek csak városi legendák, vagy etnikai hovatartozásunk befolyásolja bőrünk szerkezetét és megjelenését is? Míg sok, bőrrel kapcsolatos elváltozás a világon szinte mindenhol felbukkan, érdekes tény, hogy származásunk is hatással lehet bőrünk állapotára. Nézzük körbe a világban a Foreo segítségével, hogy kiderüljön, miben hasonlítunk, és miben különbözünk!


UV határok nélkül
Minden bőrtípusnak szüksége van UV sugárzás elleni védelemre, de a szükséges védelmi szintet leginkább bőrünk színe határozza meg. A világos bőrt jobban károsíthatja az UV- sugárzás, így a fehérebb bőrű nők hajlamosabbak a napsugárzással kapcsolatos bőrelváltozásokra, úgymint a szeplőkre, a ráncokra, valamint a száraz bőrre. A sötét bőr jobban védekezik az UV-sugárzás ellen; ennek átlagos UV-B védőszáma 13, szemben a világos bőrűek 3-as faktor számával!

 

Bőrgondok

Ha a bőr természetes védelmi rendszerét megzavarják, a védő funkcióját nem tudja tökéletesen ellátni, és irritálódhat, fertőzés léphet fel. Ez a folyamat minden bőrtípusra jellemző, de egyes kutatások szerint legkevésbé a sötétebb bőr reagál az irritációra, a mediterrán bőrtípus ellenállóbb a kaukázusi típusú bőrnél, és az ázsiai emberek bőre irritálódik a legkönnyebben.

 

Mi a helyzet az öregedéssel?
Senki sem állíthatja meg a bőr öregedését. Ez egy természetes folyamat, de a „hogyan” nagyban függ attól, milyen etnikai csoporthoz tartozunk:

 

-         Az öregedés jelei kevésbé látványosak és csak később kezdődnek a sötétebb bőrön. Ez azért van, mert ez a bőrtípus több melanint tartalmaz, és jobban védett az UV sugaraktól.

-         A világosabb bőrön az öregedés finom vonalakat és ráncokat rajzol, míg a sötét bőrön jellemzően inkább mély redők jelentkeznek az öregedés fázisában.

-         Az idő múlását jelző öregségi foltok minden bőrtípuson megjelenhetnek, mégis sokkal jobban láthatóak a kaukázusi és az ázsiai bőrön, mint a sötétebb bőrtípusoknál.

 

Kutatások alapján tudjuk, hogy minden bőrtípuson belül hasonló öregedési folyamatok játszódnak le. Érdekes azonban, hogy kultúránként eltér, mi aggaszt minket leginkább a folyamatban: az észak-európai nők az öregedéshez elsősorban a ráncokat társítják, míg az ázsiai hölgyeket inkább a pigmentációs problémák aggasztják az öregedés kapcsán.

 

Fürdőszobák titkai
Láthatjuk, hogy az emberi bőr mindenhol hasonló, mégis sokban különbözik, szóval ne csodálkozzunk rajta, ha a bőrápolási rutinok is nagy változatosságot mutatnak! A brazil hölgyek számára a haj, a test és a körmök kondíciója a legfontosabb. Indiában a higiénia és a jólápoltság kiemelt jelentőséggel bír a férfiak számára: a bőrük fénylése ellen és tisztaságérzetük növelése érdekében gyakran használnak hintőport. Kínában a bőrápolás elmaradhatatlan része a masszázs: a reggeli arcápolási szokás egyik eleme, hogy a kínai nők hagyományos masszázs technikával készítik elő a bőrüket. Ha egy hatékony anti-aging masszázst szeretnénk összekötni a napi arctisztítással, nekünk mégsem kell megtanulnunk a kínai trükköket, egy Foreo Luna 2 például ideális választás lehet, amely alacsony frekvencián finoman masszírozva csökkenti a látható finom fonalakat a szem és a száj körül, és feszessé varázsolja a bőrt.

 

Az áttetsző bőr a japán hölgyek elvitathatatlan jellemzője. És ki nem hallott már a koreai 10 lépéses arcápolási rutinról? A koreai nők vallásos módon követik a sorrendet, hogy irigylésre méltó bőrük legyen. A rutin lényege a tisztítás, a bőr PH értékének kiegyensúlyozása, az előkészítés, a hidratálás és végül a védelem.

 

Előző

Hogyan tisztítsuk arcunkat bőrtípusun...

Következő

Az apró simítások csodája...

Kövess minket!