2021. December 05. | Vilma
Előző

Uborka leves krémsajttal...

Következő

Chilis strucc steak...

Vadhúsok

Dél-Afrikába érkezve a turisztikai látnivalók mellett fantasztikus gasztronómiai kirándulást is tehetünk kiváló borok kíséretében. A kulináris élvezetekre is érvényes, hogy „a Világ egy országban", mert olyan sokrétű a kínálat a legkülönlegesebb és egyszerűbb fogások közül. A történelmi időket tekintve a helyi feketék, majd a gyarmatosítók előszeretettel fogyasztották a vadhúsokat.

Dél-Afrika hatalmas vadállománnyal rendelkezik még napjainkban is nagyméretű farmokon foglalkoznak vadállatok tartásával. Az éttermek széles kínálatában megtalálhatóak a vadhúsok is, mint pl. a kudu, impala, strucc, varacskosdisznó, vizi antilop, ugró antilop, zebra, krokodil. Ezeket a vad steakeket nyílt tűzön, grillezve készítik el, különböző fűszerekkel, előzőleg bepácolva, szószokkal meglocsolva, vagy pörkölt alapon, hagymával. A potjiekos nevű afrikaans étel a holland telepesek leszármazottjainak ma is kedvenc étele. Speciális ötvözetű bográcsban, lassú tűzön készítik el az ételeket. Bográcsgulyáshoz hasonló az elkészítési módja, de vadhúsokkal és zöldségekkel teszik különlegessé. Kudu és stucc pie, amikor a vadhúsokat leveles tésztába teszik, és így sütik ki.

Johannesburgban van egy híres étterem, a Carnivore, ahol minden a vad húsokról szól, lángoló nagy kardokra feltűzve hozzák az asztalhoz az afrika vadhúsokat. Kérésre megízlelhetjük a kudut, zebrát, krokodilt, antilop fajtákat, és addig járnak körbe a vadhúsokkal, amíg mindent meg nem kóstoltunk. A stucc tenyésztés fővárosa a Little karoo sivatagban található Oudtshoorn. Hangulatos családias éttermekben szolgálják fel a tradicionálisan elkészített stucc ételeket.

Fábián Gabriella
(www.elitemagazin.hu Dél-afrikai tudósítója)


Előző

Uborka leves krémsajttal...

Következő

Chilis strucc steak...

Kövess minket!