Tojás gombával, spenóttal és kávéval

Hozzávalók (4 főre):

4 adag eszpresszó (a legjobb Lavazza Crema e Gusto vagy Lavazza Qualità Rossa)

300 g tuskó gomba (más hasonló fajta is jó)

300 g csiperkegomba

300 g róka gomba

2 sallotta hagyma

1600 g friss spenót

4 tojás

200 g vaj

só és bors

 

A szószhoz

400 g csiperkegomba

80 g vaj

400 ml tej

só és bors

 

Elkészítés:

Vágjuk össze apróra a hagymát és szeleteljük fel mindhárom gombafajtát. A vajat lassan melegítsük fel egy serpenyőben, az apróra vágott hagymát tegyük bele és lassú tűzön pirítsuk meg. Adjuk hozzá a szeletelt gombát és 6-7 percig dinszteljük. Amikor a gomba és a hagyma kész, öntsük hozzá a lefőzött, kész kávét és óvatosan keverjük össze.  Egy másik serpenyőben vajon dinszteljük meg a spenótot, sóval, borssal ízesítsük. Közben készítsük el lágy tojást: kb. 4 perc alatt főzzük meg a tojásokat, majd folyó víz alatt szedjük le a héját úgy, hogy a tojások fehérje egyben maradjon, és ne sérüljön. (Adhatunk a forrásban lévő vízhez egy csipet durva sót és ecetet, így könnyebben le lehet szedni a tojáshéjat.)

 

A mártáshoz olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a csiperkegombát, és kb. 5 percig pirítsuk. Öntsük hozzá a tejet, sóval és borssal ízesítsük, majd kicsi hőfokon lassan 6-7 percig főzzük. Ha szükséges, tehetünk hozzá egy kis vizet. Amikor a gomba szinte teljesen magába szívja a tejet és megfő, kézi mixelővel turmixoljuk össze, hogy egy lágy, krémes szószt kapjunk.

 

A tálalás nagyon fontos része az étel elkészítésének, a fotó ebben segítségünkre lehet! A csiperkegomba mártást öntsük a tányérra, majd a közepébe öntsük a spenótos szószt egy kis mélyedést készítve a tojásnak. Rendezzük el a gombát a mélyedés körül, borssal és egy kis olívaolajjal ízesíthetjük. Óvatosan helyezzük bele a tojást!