A Tandoori csirke egy igen népszerű indiai étel, amelyet épp úgy, mint a magyar pörköltet, többféle variációban készítik el. Mi most egy eredeti Punjab-i változatot adunk közzé.
Hozzávalók: 6 darab csirkecomb, vagy és csirkemell (de lehet vegyesen is), csontozatlanul
6 ek. joghurt
2-2 ek. zúzott gyömbér és fokhagyma
só, ízlés szerint
1 tk. bors
2 tk. chili por
1 tk. szárított, porrá őrölt görögszéna levél
1 ek. garam masala
2 ek. római kömény por
1 ek. koriander por
1 / 2 tk. kurkuma por
1 tk. piros ételfesték (vízzel hígítva)
2 lime leve
2 evőkanál olaj
Elkészítés: 1. Mossuk meg a csirkét, majd sűrűn szurkáljuk meg villával, és vagdossuk be a felületüket 1 cm mélyen.
2. Dörzsöljük be chilivel a csirkén lévő bevágásokat. (aki fél az erős chilitől az vegyen fel gumikesztyűt, vagy csinálja egy kanállal)
3. Készítsük el a mártást. Keverjük össze a joghurtot, a sót, a borsot, a megmaradt chili port, a köményt, a koriandert, a garam masalát, a görögszéna levelet, a kurkumát, a lime levét, a piros ételfestéket, az olajat, a gyömbért és a fokhagymát.
4. Tegyük a csirkét a mártásba, keverjük össze, és helyezzük be a hűtőbe minimum a 2 órára, de hagyhatjuk akár 24 órán át is.
5. Helyezzük a mártásos húst a főzőedénybe, és lefedve, közepes lángon 30 percig főzzük. (ha sok levet enged, az utolsó 5 percre vegyük le a fedőt).
6. Szedjük ki a főzőedényből a húst, és forró olajban süssük pirosra.
Tálaláskor a húsra tegyünk citrom karikákat, és tegyük mellé a mártást.Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor szervírozzuk korianderes chutneyval, de nagyon finom friss salátával is.