2021. Szeptember 27. | Adalbert

Vagány és öntörvényű

A briteket már meghódította, most a magyarokat is szeretné meggyőzni a Bulldog arról, hogy ha a tradíciót öntörvényűséggel és újító szellemmel dobjuk fel, tökéletes összhangot kapunk végeredményként. A megszokotthoz képest a Bulldog ginben épp egy tucatnyi fűszer gondoskodik arról a sajátos, friss ízharmóniáról, amitől a kedvelt italunk, a gin-tonik immáron sziporkázni kezd. Gin-tonik levendulával? Vagy borssal bolondítva? Adunk néhány tippet a megszokott ital újragondolásához.

 

Komoly menetelésbe kezdett a gin az elmúlt években Nagy-Britanniában – amióta csak hozzá mertek nyúlni az eredeti ginrecepthez. A gineket megújító megközelítésnek az egyik úttörője volt 2006-ban maga a Bulldog gin is. Megálmodóját, Anshuman Vohrát annyira felbőszítette a vodka növekvő egyeduralma a szigetországban, hogy fejébe vette, visszahódítja a brit szíveket a ginnek – még akkor is, ha ehhez változtatni kell az eredeti, borókás, „fenyőízű” recepten.

 

Vohra nem is csinált titkot abból, hogy szembefordult a London Dry Gin hagyományaival, mi több ebből az ellenállásból teremtett egy olyan italt, ami felidézi ugyan a régi ízeket, de mégis más, mint a korábbiak. Ez a hozzáállás pedig jól rezonált az ezredforduló fiataljainak öntörvényűségére és büszkén vállalt függetlenségére, amitől a kockázatvállalás sem állt távol.

 

Persze gin nem volt, nem is lesz boróka nélkül, ám az újraálmodott citrusos ízharmóniát a Bulldog 11 további fűszernővénnyel teremti meg. A boróka, az angyalgyökér, a koriander és a citrom adja meg az alapokat; az édesgyökér, a mandula, a nőszirom és a kasszia színesíti az italt, míg a végső csavart a levendula, a fehér mák, a lótuszlevél és a longán – más néven kínai sárkányszem – adja. Hogy a gin selymesen csússzon, az Európából, Afrikából és Ázsiából származó fűszerek a gabona negyedik lepárlása után kerülnek az italba.

 

Hazánkban augusztus végétől kapható az ital.  A hazai siker titka a koktélok és long drinkek növekvő népszerűsége; nagyot ment ugyanis a hazai italkultúra az elmúlt években. A magyarok ma már lelkesen ízlelgetik minden égtáj italait. A Bulldog gin hamar megkedveltette magát a mixerekkel, hiszen gyorsan felfedezték, mennyivel sokszínűbb ital hozható létre vele. A megszokott gin-tonik immár számtalan új, eredeti és izgalmas verziója is elérhető a Bulldog gazdag ízvilága által.

 

Íme, néhány remek tipp a hagyományos gin-tonik újragondolására. Feldobhatjuk a gin-tonikunkat indulásként szederrel, de tehetünk egy próbát akár a pink grapefruittal és a borssal is. Ha igazi különlegességekre vágyunk, készíthetünk igazán merész - a Bulldogban jelenlévő ízekre rezonálva - levendulával és longánnal, avagy fahéjjal és csillagánizzsal is ízesített gin-tonikot is.

 

Kövess minket!