2021. Július 25. | Kristóf, Jakab

Tíz érdekesség a Frappuccinóról

Az egyik kedvenc italunk a Frappuccinó, de vajon mindent tudunk róla? Most megosztunk önökkel tíz érdekességet, amelyet jó tudni.

 

- A Frappuccino felfedezését a Santa Monica-i Starbucks-baristáknak köszönhetjük, akik jég, eszpresszó és tej összeturmixolásával kedveskedtek vendégeiknek a nagy forróságban. 

 

- Az ital 22 éves. Habár a Starbucks már 1971 óta működik, kezdetben csak jó minőségű szemes kávét és egyéb kiegészítőket árultak. Howard Shultznak köszönhető, hogy 1982-től a vendégek a kóstoláson felül is kérhettek eszpresszót és más kávékülönlegességeket az üzletekben. A Frappuccino érkezésére azonban még további 13 évet kellett várni, ugyanis 1995-ben kezdték el árusítani.

 

 - Nevét a  frappe és a cappuccino összevonásából kapta, így lett Frappuccino . Howard Shultz a „Pour your heart into it” című könyvében fejtette ki a híres italkülönlegesség nevének eredetét. „Egy olyan nevet választottunk, amely egyszerre idézi meg a jeges frappe hűvösségét és a cappuccino lágy eszpresszóját” – mondta Shultz.  

 

- Ha affogato Frappuccinót rendelünk, akkor az eszpresszót nem a szokásos módon, a többi alkotóelemmel együtt keverik össze, hanem a végén adják hozzá a kész italhoz.  

 

- A legtöbben kávé alappal választják Frappuccinójukat, azonban krém- és csökkentett energiatartalmú változatban is kérhetjük. Az előbbi egyáltalán nem tartalmaz kávét, így a koffeinérzékenyek is fogyaszthatják. Az utóbbi 33%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz egy átlagos Frappuccinónál, így fogyókúra alkalmával is jobban beleilleszthető az étrendbe.  

 

- A Frappucinó Több mint 36 000 verzióban elérhető. Több mint 20 éves pályafutása alatt a Frappuccino alapváltozatai számos extrával bővültek, a rendelkezésre álló összetevők variálásával pedig a vendégek is megalkothatják személyre szabott kedvencüket.

 

- Az ital extrém ízekben is elkészíthető. A karamellás, vaníliás, epres vagy csokoládés verziók szinte minden Starbucks-rajongó számára jól ismertek, de az elmúlt időben néhány egészen extrém kombináció is született. Az egyik ilyen volt például az Unikornis Frappuccino, amely kizárólag egy hétig volt elérhető Amerikában, Kanadában és Mexikóban, és színváltós sziruppal babonázta meg a vendégek többségét.  

 

- A tejek közül választhatunk szója-, kókusz- és laktózmentes verziókat, valamint teljesen laktózmentes krém alappal is kérhetjük italunkat. Jelenleg Magyarországon a vanília és mogyoró ízek érhetők el cukormentes változatban is, így ezek felhasználásával egy alak barát italkülönlegességet állíthatunk össze magunknak.  

 

- Sztáritalok Frappuccino változatban is kaphatóak. Sokak nagy örömére a legtöbb szezonális slágert is kérhetjük Frappuccino verzióban, így akár az őszi kedvencet, a Pumpkin Spice Lattét is kipróbálhatjuk jegesen elkészítve.

 

-  A legtöbb Starbucksban egységes kínálattal találkozhatunk, mégis érdemes betérnünk egy-egy utazásunk alkalmával a különböző kávézókba. Az egyes Starbucksokban ugyanis olyan ízesítésű Frappuccinókat kóstolhatunk meg, amelyeket sehol máshol a világban. Ha Japánba látogatunk, mindenképp próbáljuk ki az egyedi Azuki Red Bean Frappuccinót, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában a Blackberry Green Tea Frappuccinót, Argentínában pedig a Dulce de Leche Frappuccinót. A baristákat is megkérdezhetjük a helyi specialitásokról, akik készségesen segítenek majd ezekkel kapcsolatban.

 

Kövess minket!