2020. Október 30. | Alfonz
Előző

Hordóban érlelt örökségünk...

Következő

A grillezés örömei...

Színre lép a FriciSpritz!

A Gere Attila Pincészet kertjébe érkezők a friss és gyümölcsös italokkal a poharukban élvezhetik a villányi gardenparti hangulatát.

 

A 2010-es évjárat a vörösborok szempontjából ugyan sok kihívást tartogatott, viszont ez volt az az év, ami a buborékos borok műfajához remekül illett, így Gere Attila ekkor készített először gyöngyözőbort. Az olasz frizzantékhoz hasonló stílus lebegett a szeme előtt, és a Frici nevet is ennek a családban kitalált becézése adta. Reduktív technológiával készülnek az alapborok, majd szén-dioxidot adnak hozzá, és egy szűrőt is alkalmaznak, hogy a durva buborékok szétrobbanjanak, és krémes, de mégis élénk textúra alakuljon ki.

 

A Rosé Frici házasításában a menoir intenzívebb virágos, rózsás, rózsaborsos karakterét a merlot kedves gyümölcsössége szépen kiegészíti. A Fehér Fricinél is lényeges, hogy ne legyen nagyon illatos, ne legyen túlzó benne se a királyleányka, se a muscat ottonel, a többi szőlőfajtával együtt a kedves karakter mellett megőrizze az eleganciáját is.

 

Nemrég új arculatot kaptak a Fricik. „A palack és a címke kiválasztásakor egy fiatalos, élénk dizájnt képzeltünk el. Nekünk nagyon tetszik, hogy a régi külsőhöz képest megmaradt az a könnyedség, ami a gyöngyözőboraink sajátja, csak egy kis délfrancia, bohém, Côte d’Azur-i hangulattal egészült ki” – mesél a változásról Gere Andrea.

 

Ehhez a megújuláshoz kapcsolódik a FriciSpritz ötlete is. A Gere család Koroknai Klárához fordult, aki londoni és New York-i tapasztalatszerzés után itthon szaktanácsadással foglalkozik nagy italmárkák részére. Ő segített kitalálni több friss, akár otthon is könnyen elkészíthető italt, tele zamatos gyümölcsökkel és illatos zöldfűszerekkel. Hatféle spritzet alkotott meg, de bárki ízlése szerint tudja variálni a hozzávalókat, új és új ízeket hozva ezzel létre. Igyekezett olyan gyümölcsöket és fűszernövényeket választani, amelyek mindenki számára elérhetőek, és így bárki nekiállhat otthon is elkészíteni az italt akár magának, akár a vendégeinek.

 

„Az epres FriciSpritzet akár naponta is tudnám inni, egyszerűen addiktív. Fontos, hogy intenzív ízű legyen a gyümölcs, mert így hozzák ki egymásból a legjobbat a gyöngyözővel.– árulja el Koroknai Klára, hogy melyik az aktuális kedvence.

 

Az epres mellett van körtés-zsályás, málnás-bazsalikomos, uborkás-bodzás, kivis-mentás és az olaszországi Veneto tartományból származó Airone Rosso Aperitivo likőrös recept is, ez utóbbit naranccsal és bazsalikommal bolondítják meg.

 

„Kifejezetten könnyű volt spritzeket készíteni a Fricikkel, hiszen tökéletesen kihozzák az adott gyümölcsből vagy fűszernövényből azt az aromavilágot, amit elképzeltünk. És a közös munka is valahogy így, könnyedén, lazán zajlott a Gere családdal. Ami nem is csoda, hiszen már az első találkozásnál két karton Fricivel állítottak be” – mesél Klára a közös munkáról. „Nem vagyok az az előre megtervező típus, inkább spontán, menet közben állítom össze az ízeket. Érdekes kihívás volt több ember ízléséből végül olyat alkotni, ami mindenkinek tetszik, de szerintem sikerült.”

 

A nyári Gere Jazzen az igazi funky életérzés fog visszaköszönni a villányi szőlősorok mellől, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett a Gere Frici és a belőle készülő, itt debütáló FriciSpritzek biztosítják a pezsgést, amik a nyári melegben a fröccs alternatívájaként is fogyaszthatóak.

Fotó: Surányi Miklós


Epres FriciSpritz recept ITT

                                                    

Előző

Hordóban érlelt örökségünk...

Következő

A grillezés örömei...

Kövess minket!