Magyar borászok nyomában Dél-Afrikában 2.

A magyar borászok bemutatásának következő állomása a Pongrácz pezsgő hazája, a JC Le Roux Wine Estate borászat volt, amely Stellenbosch város központjától 10 km-re a Devon völgy hullámzó dombjai ölelésében található.

 

A név jól ismert volt előttem, hiszen Dél-Afrikában prémium piacvezető pezsgő kategóriába tartozik a Pongrácz pezsgő. Az éttermek, a bárok kínálatában megtalálható, de rendezvényeken is előszeretettel fogyasztják a nemes száraz pezsgőt, ami már a piacra kerülésekor nagy sikert aratott. A JC Le Roux Wine Estate borászat 1990 óta a Méthode Cap Classique eljárással készített, elegáns megjelenésű száraz pezsgőjét Pongrácz Dezső magyar nemesi családból származó kiváló borász munkássága tiszteletére nevezik Pongrácznak.

 
Ahogyan letértem a főútról, egyre inkább többet mutatott magából a vidék. Az út két oldalán, ameddig a szem ellát, szőlő birtokok, kúriák váltják egymást. Lassan haladtam, lehúztam a kocsi ablakát, beszippantottam az őszi illatokat – márciusban jártam ott, s Dél-Afrikában az akkori időjárás a magyarországi szeptember véginek felel meg –, így már a zöld szőlőlevelek között megjelentek az ősz vöröses-narancssárgás színei. Az út menti fák már kezdték elengedni rozsdás leveleiket. Olyan érzésem volt, mintha nagyon messzi, távoli vidéken járnék. Az ég szikrázó kékségében a farmházak még fehérebbnek, az út menti vadrózsa bokor virágai még élénkebb színűnek tűntek. Szél úrfi előttem megpörgette az elszáradt leveleket, az útról az árokba fújta, nagy meglepést okozva ezzel egy éppen csipegető népes gyöngytyúk család életében.

 


Beérve a borgazdaság területére két oldalt szőlő ültetvények között vezetett az út, jól látszottak a roskadásig beérett cabernet sauvignon hatalmas mélykék szőlő fürtjei, amelyek csak arra vártak, hogy leszüreteljék őket. A bejáratot átlépve színes, modern belső rész fogadott. A recepciós pultnál már várt a kísérőm, aki, mint megtudtam végzett sommelier, ő vezeti a pezsgőkóstolásokat is.

 

Figyelmem rögtön a terem bal oldalára terelődött, ahol a polcokon elegáns csomagolásban, több színben, rendezett sorokban várakoztak a különböző típusú brut, rosé Pongrácz pezsgők. Áthaladva a pincészetbe, egy üvegfalon keresztül betekinthettünk és láthattuk hogyan készül a Pongrácz pezsgő. A munkások, amint érzékeltek, hogy látogató érkezett, mosolyogva integettek, miközben a kezük folyamatosan járt, egy percre sem hagyták abban azt, amit éppen csináltak.

 


Közben a mellém adott sommelier lelkesen ontotta rám az információkat: - Borászatunk legismertebb személye, akinek nevéhez fűződik a pincészet legelegánsabb terméke Pongrácz Dezső, vagy ahogyan itt hívtuk, Desiderius volt, aki sajnos nagyon fiatalon, 61 éves korában egy autóbalesetben elvesztette életét. 1958-ban jött Dél-Afrikába, ahol nagy karriert futott be, döntő befolyást gyakorolt a dél-afrikai borászat, nem utolsó sorban a mi borászatunk fejlődésére. Az ő szaktudásának köszönhető és az ő nevéhez fűződik a Methode Cap Classique, azaz a hagyományos eljárással készülő, palackos érlelésű pezsgő, amelyet azóta is a mi borászatunk állít elő. - mutatott az üvegfalon túli terem irányába, majd folytatta: - Néhány szó az előállítás módjáról. A Pongrácz Brut Method Cup Classic egy különlegesen száraz pezsgő, amely 60% Pinot Noir és 40% Chardonnay szőlőből készül. A jó minőségű pezsgőben a buborékok picik, finoman gyöngyöznek. Az Atlanti - óceáni szellőtől hűtött ültetvényéből származó kiváló minőségű fürtöket kézzel szüretelik. A Pinot Noir szőlő 320 m tengerszint feletti magasságban növekszik, míg a Chardonnay szőlő 100 m - 200 m tengerszint feletti magasságon lévő ültetvényekből származik. Dél- Afrikában a hagyományos francia módszerrel készült pezsgőket Methode Cap Classiques-nak, vagy röviden MCC-nek hívják. A szén-dioxid-buborékokkal impregnált borokat egyszerűen pezsgőnek nevezik, míg az MCC-k egy második erjedésen mennek keresztül a palackban, hogy létrehozzák a kívánt buborékokat.

 
Lelkes bólogatásomat látva, a fiatalember valószínűleg azt érezhette, hogy végre egy igazán érdeklődő látogatóra lelt, aki nemcsak kóstolgatni akarja a nemes italt, hanem az elméletre is kíváncsi, ezért folytatta a beavatást a pezsgőkészítés rejtelmeibe: - Az MCC készítéséhez a borász először szokásos módon száraz alapbort készít, majd a palackozás után hozzáadódik a „liqueur de tirage” - tirázslikőr -, ami cukrot és élesztőt tartalmaz. Ez újbóli erjedést indít el a palackban, amit koronazárral lezárnak. A második erjesztés célja az, hogy a fermentáció melléktermékeként szén-dioxid kerüljön a borba, ami a kívánt buborékokat szolgáltatja. Ezzel párhuzamosan megnő az immár pezsgőnek nevezhető bor alkoholtartalma is.

 


Mindeközben szép lassan haladtunk vissza a fogadóterembe, ahol épp egy turistacsoport koccintotta össze a csillogó poharaikat, és jókedvűen kortyolta a Pongrácz pezsgőt, az én lelkes sommelier-m folytatta az oktatásomat.: - Ezt követően kerül sor a tradicionális pezsgőkészítés leghosszabb munkafázisára, a finomseprős érlelésre. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint a második erjesztés lezajlását követően a palackot jó tárolási körülmények között elfektetni. A finomseprős érlelésnek legalább tizenöt hónapig kell tartania. A pezsgő készítés következő fontos lépése a degorzsálás amely a seprő eltávolítását jelenti a palackból. Ennek kivitelezéséhez az üledéket finoman a pezsgősüveg nyakába rázzák 5-10 percig lefagyasztják az üveg nyakát, így eltávolíthatóvá válik a seprő, majd pótolják a hiányzó folyadékmennyiséget, és ilyenkor kerül sor a végső cukortartalom beállítására, végül pedig helyére kerül a parafa dugó. A Pongrácz pezsgő kétéves érlelés folyamata után kerül az üzletekbe.

 


A Pongrácz emlékszoba felé haladva még megtudom, hogy egyéni kérésre sabrage pezsgő nyitást is bemutatnak a vendégeknek, ez az, amikor szablyával nyitják ki a palackot. Ennek a titka, hogy jéghideg legyen a pezsgő, a kardnak tompa legyen az éle, no és a megfelelő helyen kell eltalálni az üveget, ha mindez együtt van, akkor a palackban lévő nyomás szinte kirepíti a dugóval az üveg tetejét. A pezsgőnyitásnak ezen módja a legenda szerint Napóleontól származik, aki lovon ülve karddal nyitotta ki a francia pezsgőspalackokat.

 

Látogatásom végére maradt, a legfontosabb momentum, Pongrácz Dezső volt dolgozószobájának - most emlékszoba - megtekintése, ahol privát borkóstolást és zártkörű megbeszélést is tartanak. A pezsgőkóstolást az ínyencek kagylóval, sajtokkal, száraz gyümölcsökkel is párosíthatjuk.

 

A fehérre meszelt fokföldi stílusban épült, Pongrácz emlékszobában az ajtó mellett áll egy öreg zongora, közelében kényelmes fotelek, amely egyikében üldögélt a híres borász, a könyvespolcon látható az írógépe. Régi könyvek és antik tárgyak visznek vissza az időben. Pongrácz kikapcsolódásként Beethoven szimfóniáit hallgatta, és rajongva szeretett tacskóival töltötte szabad idejét. A szoba ablakából messze ellátni a JC Le Roux borfarmon keresztül a Stellenbosch-i Hottentots Holland hegyekig. Ez a környezet inspirálta és segítette abban, hogy megvalósítsa álmait. Felemelő érzés, hogy mindenütt a híres borász nevét látom, jó érzés, hogy az afrikai kontinens déli csücskén egy magyar zsenialitásával, kitartásával, megvalósította álmát, sikerre tudta vinni tehetségét, aminek eredményeként egy egész pezsgő családot neveztek el róla munkássága elismeréséül.

 


NÉVJEGY:

A nemesi származású Pongrácz Dezső gróf 1923-ban született. 1944-ben szerzett mezőgazdasági diplomát Budapesten, majd a besorozását követően orosz hadifogságba került. Közel egy évtizedet töltött hírhedt szibériai munkatáborokban, favágóként, majd a veszélyes szibériai rézbányákban dolgozott. Ezeket túlélve visszakerült Magyarországra, de 1956-ban végleg elhagyta az országot.

A magyar események káosza alatt úgy döntött, hogy elmenekül, és Afrikáig meg sem állt.

Európai nemesi kapcsolatai révén Namíbiába költözött, ahol mezőgazdasággal kezdett foglalkozni, és birtokvezető lett.1958-ban átköltözött Dél-Afrikába a Fokváros melletti Stellenboschba ahol szintén mezőgazdasági vezetőként dolgozott.1963-ban csatlakozott a Nietvoorby Kutatóintézethez, amelyet Dr. Piet Venter vezetett. Pongrácz a kutatóintézetben dolgozott és a Stellenbosch-i Egyetemen szerezte meg a helyi mester fokú agrármérnöki diplomáját.

 

1973-ban kinevezték a Distillers Corporation borászati szaktanácsadójának. Húsz éven keresztül segítette a dél-afrikai bor ágazatot a szőlőtermesztésben. Nagy hatással volt a prémium szőlőfajták, például a Chardonnay, a Sauvignon Blanc és a Pinot Noir bevezetésében és meghonosításában.

Úttörő szerepet játszott az új szőlőtermesztési gyakorlatok kialakításában. Számos könyv szerzője volt és több tudományos publikációt készített. Az 1978-ban megjelent, A gyakorlati szőlőtermesztés című könyvét a diákok ma is használják. Nagyon jó barátságot ápolt Dr. László Gyulával.

Pongrácz Dezső 1984-ben életének 61 évében hunyt el.

Fábián Gabriella, Dél-afrikai tudósító
A folytatásban Gál Tibor borászról olvashatnak.
Dr.László Gyula borászről ITT olvashatnak