2022. Július 04. | Ulrik
Előző

Év Bortermelője Magyarországon 2020...

Következő

Ünnepi csokoládévarázslat...

Kapszulába zárt kávézó

Megszólal az ébresztőóra, az első utunk a kávéfőzőhöz vezet. Félálomban a tűzhelynél matatunk és egy óvatlan mozdulattal a kávészemeket a konyha egész területén szétszórjuk. Ismerős? Pedig a minőségi kávé mindenféle bosszúság nélkül, akár egy gombnyomással a kedvenc csészénkbe kerülhet, ha a kapszulás kiszerelést és ezzel az otthoni barista minőséget választjuk.   

 

A hazai kávépiacon egyre népszerűbb a könnyen, egyszerűen használható kapszulás kiszerelés.  A Nielsen piackutató adatai szerint tavaly Magyarországon közel 170 millió darab kapszulás kávét vásároltunk, összesen 13,4 milliárd forintot költöttünk rá, ami értékben majdnem a negyede a teljes kiskereskedelmi kávéértékesítésnek. Mostantól pedig a boltok polcainak kínálatában már a Costa Coffee kapszulái is megtalálhatók majd.

 

Áttörés a kávék piacán

Bár a magyarok körében még mindig elsődleges az ébredési célú, azaz a funkcionális kávézás, mégis egyre több fogyasztónak a minőségi gasztronómiai élmény jut eszébe a kávé említésekor. Ennek a trendnek köszönhető, hogy jelenleg hazánkban is a kapszulás szegmens fejlődik a legdinamikusabban.

 

A kapszulás kávék gyors és egyszerű megoldást nyújtanak. Nem kell kávé- és vízadagolással bíbelődnünk, esetleg őrléssel időt tölteni, a tűzhely megfelelő hőmérsékletét állítgatnunk. Egyszerűen bedobjuk a kávégépbe a kiválasztott kávékapszulát, és már kész is a nagyon finom, aromás italunk. A gyorsaság és egyszerűség mellett az állandó magas minősége miatt is kedvelt a kávékészítés ezen formája: a gyárban leőrölik és megpörkölik a kávét, tökéletes adagolásban behelyezik a kapszulába, hermetikusan lezárják, biztosítva a majdani tökéletes aromát. Otthon pedig egyetlen gombnyomással mindig ugyanaz a garantált minőség kerül a csészébe.

 

Míg egy kotyogós kávéfőzővel készülő kávé minősége számos tényezőn múlik: többek között a víz hőmérsékletén, az adagoláson, a kávé őrlésén – addig a kapszulás kávékészítés egy olyan zárt rendszer, amelyben a hibázás esélye gyakorlatilag nulla: az őrlés, a nyomás, a vízmennyiség és persze maga a kávé is minden reggel ugyanolyan magas minőségű.

 

Kapszulással változatosan

Sokan szeretnek többféle ízű és intenzitású kávét inni. A kapszulás kiszerelés erre is jó lehetőséget ad, azt azonban fontos tudni, hogy a kávé koffeintartalma nem egyezik meg a kávé erősségével. A koffeintartalom leginkább az Arabica és a Robusta kávészemek arányától függ egy-egy csomagban. A Robusta akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint az Arabica, az erősség pedig, amit számmal jelölnek a csomagoláson, az íz intenzitását mutatja. A kapszulás kávé nagy előnye, hogy sokféle ízt és intenzitást kipróbálhatunk anélkül, hogy hosszú távra elköteleződnénk vásárlásunkkal egy-egy variáns mellett. A Costa öt különböző kapszulás kávéja pedig remek lehetőséget biztosít a kísérletezésre.

 

Háztartások felszereltsége

A fogyasztási szokások változásait támasztja alá az az általános tendencia, amely szerint bár lassan, de folyamatosan csökkent a kotyogós kávéfőzők eladása, miközben a kapszulás kiszerelésű kávé értékesítése felfelé ível. Kotyogós kávéfőző azonban szinte minden háztartásban megtalálható – még akár ott is, ahol a mindennapokban a szemes vagy a kapszulás kávét részesítik előnyben. Lassú, esős, őszi hétvégéken, sokrésztvevős családi összejöveteleken előkerülnek a kotyogósok, hiszen ilyenkor van idő kávét darálni és vizet melegíteni. A több különböző kávéfőzési mód pedig jól megfér egymás mellett a háztartásokban: mindegyik másfajta élethelyzetben lehet megfelelő.

 

 

Előző

Év Bortermelője Magyarországon 2020...

Következő

Ünnepi csokoládévarázslat...

Kövess minket!