2021. Szeptember 26. | Jusztina
Előző

Ünnepi csokoládévarázslat...

Következő

Rémisztő finomságok halloweenre...

Ideális táplálkozás – életerő és fittség

A bolognai Sant’Orsola-Malpighi Egyetemi Kórház és az Olasz Táplálkozási Alapítvány kutatóinak klinikai vizsgálata bebizonyította, hogy a zabban található béta-glükánok csökkenthetik a „rossz koleszterin” szintjét a vérben.

 

A lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy napi három gramm zabból származó béta-glükán elfogyasztásával a kutatás alanyainak alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinje mindössze négy hét alatt átlagosan 12 százalékkal csökkent, nyolc hét alatt pedig ez a szám már a 15 százalékot is elérte. Mindez azért fontos, mert az LDL – amit gyakran “rossz koleszterinnek” is neveznek és a test koleszterinszintjének nagyrészét kiteszi – magas szintje növelheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

 

A zabban található béta-glükánok bizonyítottan csökkentik a vér koleszterinszintjét. A magas koleszterinszint növeli szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát. A jótékony hatás eléréséhez szükséges napi zab eredetű béta-glükán bevitel értéke 3 gramm. A szívkoszorúér-betegségeknek több kockázati tényezője van, és ezen kockázati tényezők egyikének megváltoztatása járhat jótékony hatással.

 

A kutatás – amely az első ilyen klinikai vizsgálat volt a dél-európai lakosság körében – elején minden résztvevő koleszterinszintje közepesen magas, a szívkoszorúér-betegségre való hajlamuk pedig alacsony és átlagos volt, emellett közös jellemzőjük, hogy mediterrán étrendet folytattak.

  

Zab és árparostokkal az egészségért

A béta-glükánok a zabban és árpában található legfontosabb rostok, emellett olyan étrendkiegészítőkben is megtalálhatóak, mint például a Herbalife Nutrition Beta Heart® terméke, egy tápanyagban gazdag, vanília ízesítésű italpor, amelynek egyik fő alkotóeleme az OatWell™ zab béta-glükán.

 

A vizsgálat során – fenti étrendkiegészítőt fogyasztották a kutatásban résztvevők – átlagosan 6,5 százalék koleszterinszint csökkenés értek el négy héten, illetve 9 százalékos mérséklődést nyolc héten belül. A kutatók emellett arra jutottak, hogy a résztvevők koleszterinszintje visszatért az eredeti szintre a Beta Heart® szedésének befejezését követően – amely szintén a napi béta-glükán bevitel fontosságát bizonyítja.

Ideális táplálkozás – életerő és fittség Zabbal és árpával csökkenthető a koleszterinszint – derült ki egy friss olasz kutatásból.


Előző

Ünnepi csokoládévarázslat...

Következő

Rémisztő finomságok halloweenre...

Kövess minket!