2021. Szeptember 28. | Vencel

Egyre népszerűbbek a kisüzemi sörök

A kézműves sörök térhódításáról Kósa Kolost, az Ital Magyarország Kft. sörszakértőjét kérdeztük, aki azzal nyitotta a beszélgetést, hogy napjainkban a kézműves sörök reneszánszukat élik, egyre több új, izgalmas termék jelenik meg a piacon.

 

Az utóbbi években a gasztroforradalomnak, és egyben a kézműves sörök forradalmának köszönhetően kialakult egy olyan fogyasztói réteg, akinek fontos, hogy mit iszik, és mit eszik. A fogyasztók a minőségi termékek fele orientálódnak, s ezáltal egyre többen nyúlnak a kézműves sörökért a boltok polcain.

 

S hogy mitől is olyan különlegesek a kisüzemi sörök? Kósa Kolos szerint a különbség a beltartalomban rejlik. Ezek a sörök magasabb extrakt- és alkoholtartalommal,  kiváló minőségű alapanyagokból, a technológiai és sörfőzési hagyományokat betartva készülnek. Az Amerikából Európába, majd az egész világba begyűrűző sörforradalomnak köszönhetően rengeteg új ízjegyekkel rendelkező komlófajta került a sörfőzők asztalára. Ezek az alapanyagok egy újragondolt arcot adtak a sörnek, emellett azonban sok régi sörműfaj is reneszánszát éli. A sör egy rettentően színes és sokrétű ital, az alapanyagok száma szinte végtelen, a sörfőző kreativitásán múlik, hogy mit hoz ki az italból.

 

A kisüzemi sörfőzdék folyamatosan tudnak fejleszteni, új termékekkel előrukkolni, így akár minden hónapban előjöhetnek egy újabb receptúrával, míg a nagy üzemeknél egy új termékre való átállás évekig is eltarthat. Ráadásul a fogyasztó látja és akár meg is ismerheti a sörfőzőt, a főzde dolgozóit, így folyamatos visszajelzéseket kapnak egymástól.

 

A kézműves sörök közül az idei nyár slágerei elsősorban az IPA, az APA és a gyümölcsös sörök voltak.  Az IPA (India Pale Ale) söröket az erőteljes ízek kedvelői fogyasztják, mivel keserűségük a közepesen keserűtől az erősen keserűig terjed, ízvilágukat a különböző komlófajták változatos ízei és aromái uralják. Az APA-t (American Pale Ale) az IPA-tól leginkább a közepesen száraz utóíz különbözteti meg, mely kevésbé intenzív, mint az IPA esetében.

 

Kövess minket!