2021. December 05. | Vilma

Caprese tésztasaláta recept

Hozzávalók (6 adag):

350 g farfalle durumbúzából készült tészta (jó lehet fusilli vagy penne is).

 kb. 300 g érett paradicsom

kb. 300 g friss, jó minőségű Buffalo Mozzarella.

6/8 friss bazsalikomlevél

4 evőkanál extra szűz olívaolaj

egy csipetnyi finom só

egy kis őrölt fekete bors (nem kötelező)

néhány csepp balzsamecet (nem kötelező)

 

Elkészítés:

1. Először is mossuk meg a paradicsomokat. Vágjuk fel őket, és távolítsuk el a magokat. Ezután vágjuk fel a gyümölcshúst, és gyűjtsük össze egy hálós szűrőbe. Sózzuk meg őket egy kicsit, és hagyjuk lecsöpögni a vizüket körülbelül 10 percig. Erre a lépésre azért van szükség, hogy a paradicsom ne engedje ki a vizét, miközben a tésztát ízesítjük.

 

2. Közben a mozzarellát vágjuk kockákra, és hagyjuk, hogy a vizes savóját elveszítse, úgy, hogy a mozzarelladarabokat egy szűrőbe tesszük kb. 10 percre.

 

3. Amíg erre a 10 percre várunk, egy nagy fazékban bőséges sós vizet forraljunk fel. Emlékezzünk, hogy 100 g száraztésztára 1 liter vízhez 10 g (1 teáskanál) durva sót kell tennünk. Öntsük bele a tésztát, és főzzük a csomagoláson leírt főzési időt követve.

 

4. Szűrjük le, amikor al dente, és tegyük a tésztát egy nagy salátástálba. Ízesítsük először 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal, keverjük jól össze, és hagyjuk kihűlni. Ha sietünk, és nem tudjuk megvárni, hogy kihűljön, vagy úgy gondoljuk, hogy nem elég al dente, miután lecsöpögtte a tésztát, tegyük hideg víz alá, hogy megálljon a főzés.

 

5. Most adjuk hozzá a paradicsomot, a mozzarellát és a kezünkkel durvára tört bazsalikomleveleket. Ízesítsük 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal, és keverjük össze. Hagyjuk hűvös helyen pihenni kb. 15 percig, hogy átvegye az ízét. Kiegészíthetjük frissen őrölt fekete borssal, és aki szereti néhány csepp balzsamecettel. Kész a caprese tésztasaláta! Keverjük jól össze, és tálaljuk.

 

Tárolás: a Caprese tésztasaláta légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben legfeljebb 2 napig eltartható. A fagyasztást nem javasoljuk.

 

Kövess minket!