2021. Szeptember 26. | Jusztina

Bor – Dél-Afrika koronája

A hozzáértők szerint Fokvárosi borvidék talaja rendelkezik a világ egyik legjobb összetevőivel, ahhoz, hogy természetesen finomítsa a bor összetételét. De vajon mikor és hogyan kezdődött e földrésznyi országban a bortermelés?

 

Dél-Afrika modern írott történelme a Table Bay partján kezdődött 1652-ben, ebben az évben szállt partra Jan van Riebeeck kis holland csapatával, hogy állomást hozzanak létre a hajósoknak Európa és a távol kelet országai között. Ez a kis állomás akkor friss húst és zöldséget szolgáltatott. De rövid időn belül Jan van Riebeeck – a mai Fokváros területén – 1655-59 között elültette az első szőlőtőkéket, ez lett az első szőlőskert, ami bort adott abban az időben.

 

A kezdeti nehézségek után –mivel nem ismerték megfelelően az időjárást – 1679-ben Simon van der Stel kormányzó szaktudásával létrejött az első szőlőültetvény a Tábla Hegy mögött elterülő Constantia területén. A kormányzó évekig tartó hűséges szolgálata után földet kért a Holland Kelet-Indiai Társaságtól, és azért, hogy megtalálja a legalkalmasabb területet rendszeresen küldött lovasokat talajminták gyűjtésére. 1685-ben a Tábla Hegy mögötti csodálatos dombos vonulatot választotta, és megkapott egy 763 hektáros területet, amely Groot Constantia nevet kapta.

 

A szőlős lejtők között megbúvó fokföldi holland stílusú házak építésekor dúsan használták a kor díszítő elemeit. Simon van der Stel Groot Constantia nevű kúriája az egyik legismertebb épület a Fokváros környéki borvidéken. A kormányzó építette, és 1712-ben bekövetkezett haláláig a falai között élt. A város előkelőségei találkoztak valaha ezen a napjainkban is csodálatos területen. De nem csak a helyiek itták a környék borait, ebből a borkúriából látták el az európai arisztokráciát is a jóféle nedűvel. A Constantia-ból származó borokat később Napóleon hadvezér, az angol író Charles Dickens és Jane Austen is csodálattal fogyasztották.

 


Napjainkban a Groot Constantia kúriában található a Borászati Múzeum, amely a borkészítés történetét mutatja be, a nagyközönség előtt megnyitott farmon pedig jó ízű ételekkel és borokkal találkozhatunk. A borkúria napjainkban is látogatható, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Rose, Shiraz a leghíresebb borai. 

 

De térjünk vissza a borászatok kialakulásához. 1680-1690 között a holland telepesek után Franschoek hegyek lábánál a francia Hugenották telepedtek le, így a fokföldi bortermelés nekik köszönhetően kiteljesedve felvirágzott, mivel magukkal hozták a francia borok készítésének tudományát. Napjainkban a leghíresebb Franschoek környéki borfarmok ahova mindig érdemes ellátogatni a kiváló minőségű nedűk kedvéért: Anthonij Rupert, Boschendal, Houte Cabriere, Le Petite Dauphine, Leopard Leap Borkuriák.

 

Fokföldön a szőlőkultúra azért teljesedhetett ki, mert a terület éghajlata mediterrán jellegű. Az év közepe a tél májustól-júliusig hűvös és esős, ami a szunnyadó tökéknek alkalmas a víz tárolására. Tavasz kezdetén, ami Dél-Afrikában a szeptember, a közepesen napos idő segíti, hogy megfelelően növekedjen a szőlőszem és a fürt. A nyár novembertől februárig tartó forró napjait feloldják az Atlanti-óceán felől érkező hűvösebb légáramlatok. A bor farmokon február hónapban kezdődik a szüret és márciusig tart. Fokföld termő talaja három fő elemet tartalmaz: gránit, agyag és homok.

 

Bár Swartlandtól a Walker-öbölig számos borászatban készülnek remek borok, a legismertebb és legnagyobb borvidék Steilenbosch. Mint olvashattuk földtanilag és a kedvező éghajlat miatt minden adottsága megvolt a borászatok fejlődésének, főleg, amikor hatóságilag engedélyezték, hogy új ültetvények jöjjenek létre, illetve, hogy az öreg tőkék helyett újakat telepítsenek. Ahogy eltörölték a tiltásokat beindult a borászatok gyors felvirágzása. A talaj remek, a csapadékmennyiség éppen elegendő, a napfény tökéletes a vörös borok, elsősorban a cabernet sauvignon, merlot és a shiraz számára. Az egyik kedvenc a Cape Blend lett. A leghíresebb Stellenboschi borfarmok: Bergkelder, Delarire Graff, Delheim, JC Le Roux, Kanonkop, Lanzerac, Spier

 

A másik borászatáról ismert terület Paarl és Wellington környéke, ahol remek asztali borok készülnek, többek között olyan termelőktől mint Fairview, Avondele, Nederburg, Rupert&Rothschild.

 

Dél-Afrika történelmében, kultúrájában, mezőgazdasági és kereskedelmi életében a bortermelés meghatározó fontos szerepet játszik. Napjainkban az ország a világ bortermelő országai között az élményőzbe tartozik, jelenleg a büszke 7. helyen áll a 898.4 millió literes éves termelésével. (2018-as adat) A Nagy Hatként (Big Six) említett bor csoport 1990-ben alakult ki, amelyek meghozták a nemzetközi elismerést a minőségi fokföldi boroknak. Ezek a : Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, és Pinotage.

 

A remek dél-afrikai borok közül jó néhány, többek között Jordan Sauvignon Blanc, Painted Wolf The Den Pinotage, Simonsig Pinotage, Stellenbrust Chenin Blanc, Steillenrust Pinotage, Reyneke a hazai boltokban, internetes áruházakban kaphatóak.

Szöveg és fotó: Fábián Gabriella, Dél-afrikai tudósító

 

 

Kövess minket!