2022. Július 04. | Ulrik
Előző

Garden Gourmet...

Következő

Valentin-napi finomságok...

A tökéletes kávé titka

 A Starbucks csapata évente akár 250 000 csésze kávét is megkóstol, hogy megtalálja a legkiválóbbakat. Azonban a legjobb kávé kiválasztása csupán az első lépés a tökéletes forró ital elkészítéséhez. Számos egyéb, nem elhanyagolható szempontot is érdemes figyelembe venni az otthoni kávéfőzéskor.

 

A kedvenc kávé kiválasztása mellett, többek között az őrlési módszer, a főzés, valamint a tárolás is legalább annyira fontos faktor, mint maga a kávé és annak minősége. Pár egyszerű szabályt betartva otthon is mesterien készíthető el a tökéletes kávé.

 

   Találjuk meg az egyensúlyt!

Az igazán kiváló íz akkor érhető el, amennyiben a kávét és vizet megfelelő arányban használják. A márka ajánlása szerint a legjobb ízélmény érdekében 10 gramm őrölt kávéhoz 180 ml vizet érdemes felhasználni.

 

   Ne őrlődjünk rajta!

A kávé őrlése kulcsfontosságú, hiszen ez határozza meg, hogy a víz és a kávé mennyi ideig érintkezik egymással, illetve, hogy mennyi aromát von ki a víz a kávéból. A különféle típusú kávéfőzőkhöz különféle finomságúra ajánlott őrölni a babokat. Mielőtt otthoni darálásba kezdünk, érdemes tájékozódni és az otthoni főzőnek megfelelően előkészíteni a szemeket.

 

   Víz, víz, tiszta víz

Az elkészült kávé 98 százaléka vízből áll, éppen ezért a friss, jó ízű, tiszta víz elengedhetetlen feltétel! Magyarországon a csapvíz közismerten tiszta, kellemes ízű, emellett javasolt még a szűrt víz használata.

 

   A friss kávé felfrissít!

Gondoljunk a kávéra, mint friss termékre! A kávé ellenségei az oxigén, a fény, a hő, valamint a nedvesség. Annak érdekében, hogy megőrizze a frissességét a megnyitott kávét légmentesen, szobahőmérsékleten javasolt tárolni és érdemes a felbontástól számítva egy héten belül elfogyasztani. A tárolásra már különféle professzionális megoldások is elérhetők, mint a Starbucks Flavorlock táskája, amelyben friss marad a bontott csomag.

 

   Így főzzük a kávét!

A készítés módja alapvetően három kategóriába sorolható, mint a filteres kávé, az espresso, valamint a French press típusú megoldások. A márkaszakértői elsősorban a French press eljárást javasolják, amely során a kávéban található olajok az italban maradnak, míg egyéb eljárásoknál a szűrőpapír felszívja azokat. Ehhez az eljáráshoz durvára őrölt kávé szükséges.

 

 

 

Előző

Garden Gourmet...

Következő

Valentin-napi finomságok...

Kövess minket!