HOZZÁVALÓK:
400 gramm friss tonhal
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
1 érett paradicsom
1 zöldpaprika
1 chilipaprika
4 burgonya
200 milliliter fehérbor
800 milliliter halászlé
1 teáskanál édes paprika
2 babérlevél
Só
olívaolaj
Petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
A tonhalat vágjuk harapható kockákra, és sózzuk meg. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a hagymát. Mossuk meg a zöldpaprikát, távolítsuk el a magokat, és vágjuk apróra. Mossuk meg és vágjuk fel apróra a paradicsomot. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a burgonyát, mossuk meg és tegyük félre. A petrezselymet vágjuk apróra.
Az apróra vágott hagymát és paprikát egy serpenyőben kb. 3 percig pároljuk. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a chilit és az édespaprikát, majd keverjük jól össze. Adjuk hozzá a paradicsomot, és hagyjuk, hogy a felére csökkentjen a paradicsom leve.
Adjuk a burgonyát a pörköltalaphoz, öntsük hozzá a fehérbort, és hagyjuk, hogy a felére csökkenjen a leve.
A halászlevet forrósítsuk fel egy másik serpenyőben, majd adjuk a burgonya pörkölthöz, tegyük bele a babérlevelet, és főzzük kb. 25 percig, amíg a burgonya megpuhul.
Adjuk hozzá a tonhalkockákat, az apróra vágott petrezselymet, és ízlés szerint sózzuk meg. Főzzük további 5 percig, majd tálalás előtt hagyjuk állni néhány percig.
TIPP: A halat nyersen adjuk a burgonyapörkölthöz, és csak néhány percig kell főzni. Fontos, hogy ne főzzük túl a halat, hogy ne legyen túl száraz.
recept: Balogh Noémi, spanyolországi tudósító