1 kg fehér spárga
1 citrom
1 tk cukor
2 teáskanál só
remoulade mártáshoz:
200 g natúr joghurt
1 teáskanál édes mustár
2 csemegeuborka, apróra vágva
1 evőkanál kapribogyó
3 szár petrezselyem
1 szár tárkony
1 csomag metélőhagyma
1 csomó turbolya
ízlés szerint tengeri só, bors
1 csipetnyi édes-nemes paprika por
1 lemezt citromléből
Elkészítés:
A spárgát alaposan tisztítsuk meg. Először érdemes egy kicsit beáztatni, majd folyó víznél alaposan megmosni. A szárak alját távolítsuk el, oly módon, hogy hajlítsuk meg a szárát, addig, míg magától eltörik. A letört részt tartsuk meg. A fennmaradó szárat késsel, vagy burgonya hámozóval hámozzuk meg.
Egy megfelelő méretű lábosba forraljunk fel sós vizet, adjuk hozzá a spárgát, forraljuk fel, majd közepes hőfokra állítva főzzük meg, vastagságától függően 10-12 percig. Vegyük ki a vízből a spárgát, helyezzük egy rácsra és hagyjuk egy kissé lehűlni.
A mártáshoz vágjuk össze a zöldségeket, majd helyezzük egy tálba az összes összetevőt és keverjük jól össze. Ízlés szerint ízesítsük a fűszerekkel és a citromlével.
Tálalás:
A spárgát helyezzük négy tányérra, majd öntsünk rá remoulade mártást. Kínáljuk sült burgonyával vagy szezonális salátával. Díszíthetjük vékonyra karikázott piros retekkel, petrezselyemzölddel.