Spagetti és húsgombócok

Hozzávalók:

50 dkg spagetti

50 dkg darált marhahús

1/3 csésze. zsemlemorzsa

1/4 csésze. finomra vágott petrezselyemzöldet

1/4 csésze. frissen reszelt parmezán, plusz még több a tálaláshoz

1 tojás

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

ízlés szerint só

1/2 teáskanál pirospaprika pehely

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1/2 csésze hagyma, apróra vágva

2 doboz (kb.48 dkg) darabolt paradicsom

1 babérlevél

frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítés

Egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben főzzük meg a spagettit a csomagolás utasításai szerint. Szűrjük le.

Egy nagy tálban keverjük össze a marhahúst a zsemlemorzsával, a petrezselyemmel, a parmezánnal, a tojással, a fokhagymával, 1 teáskanál sóval és a pirospaprika pehellyel. Keverjük össze, amíg összeáll, majd formázzunk 16 golyót. Egy nagy fazékban közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a húsgombócokat, és időnként megforgatva süssük, amíg minden oldaláról megbarnulnak, kb. 10 percig. Tegyük át a húsgombócokat egy tányérra.

A megmaradt zsiradékon pároljuk puhára a hagymát, kb.5 percig. Adjuk hozzá a darabolt és kissé pépesített paradicsomot, a babérlevelet. Ízesítsük sóval, borssal és forraljuk fel. Tegyük vissza a húsgombócokat a fazékba és fedjük le, pároljuk, amíg a szósz be nem sűrűsödik, kb. 8-10 percig.

Vegyük ki a húsgombócokat és keverjük össze a mártást a tésztával.


Tálalás: helyezzük a húsgombócokat a tészta tetejére és szórjuk meg parmezánnal.