Hozzávalók:
krutonhoz:
20 dkg ciabatta kenyér, 1 cm-es négyzetekre vágva
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3/4 teáskanál szárított oregánó
1/4 teáskanál fokhagymapor
só
leveshez:
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 kis sárga hagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1/4 csésze paradicsompüré
1-2 doboz (50-60 dkg) hámozott paradicsom
2 csésze alacsony nátriumtartalmú csirkeleves
kb. 40 dkg cannellini babkonzerv, leöblítve, lecsepegtetve, elosztva
1 teáskanál szárított oregánó
1 csipet pirospaprika pehely
só
frissen őrölt fekete bors
3 csésze csomagolt bébispenót
1/2 csésze reszelt parmezán, plusz több a tálaláshoz
1/2 csésze tejszín
Elkészítés:
Kruton:
Melegítsük elő a sütőt 350°-ra. Egy tepsiben dobjuk össze a kenyeret, az olajat, az oregánót, a fokhagymaport és egy nagy csipet sót. Egyenletes rétegben terítsük szét. Süssük a krutont, félidőben megrázva a tepsit, amíg aranyszínű és ropogós lesz, kb. 15-18 percig.
Leves:
Egy nagy fazékban közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát, és kevergetve főzzük, amíg megpuhul, kb. 8 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és kevergetve főzzük, amíg illatos nem lesz, még kb. 1 percig. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és kevergetve főzzük, amíg a hagyma bevonódik, és a paszta kissé besötétedik, kb. 2 percig.
Keverjük bele a paradicsomot, a húslevest és 1 csésze babot. Adjuk hozzá az oregánót és a pirospaprikapelyhet; fűszerezzük sóval és fekete borssal. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot közepesen alacsonyra, és hagyjuk főni. Főzzük, időnként megkeverve, amíg az ízek összeolvadnak, kb. 20 percig.
Vegyük le az edényt a tűzről, és egy bot mixerrel óvatosan pürésítsük simára. Másik lehetőségként áttesszük a levest egy hagyományos turmixgépbe, és 10 másodpercenként nagyon óvatosan megállva, hogy a gőz távozzon, simára turmixszoljuk.
Tegyük vissza a levest közepesen alacsony hőfokra. Adjuk hozzá a spenótot, a parmezánt, a tejszínt és a maradék babot. Forraljuk fel, és főzzük, időnként megkeverve, amíg a spenót megfonnyad, a sajt megolvad és beépül, még kb. 10 percig
Tálalás: Osszuk szét a levest a tálak között. Tegyük a tetejére a krutont és még több parmezánt.