Hozzávalók (4 főre):
80 dkg hátszín
Burgonyakrémhez:
4 db nagyobb burgonya
15 dkg füstölt szalonna (vagy kenyérszalonna)
2 közepes fej vöröshagyma
3 ek sűrített paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, őrölt bors
Mártáshoz:
1 csomag fagyasztott erdei gyümölcs
2 dl vörösbor
2 ek. cukor
1 ek. vaj
1 tk. keményítő
Elkészítés:
A húsból vágjunk kétujjnyi vastag szeleteket, majd vasserpenyőben (a lemezserpenyőnek nincs hőtartása és visszapuhul a hús) süssük minimum 220-240 Celsius fokos edényben. Mielőtt a serpenyőbe tesszük a húst, hintsünk bele egy csipetnyi sót. A hús kapjon erős kérget (2-3 perc) és ne mozgassuk, amíg sül.
A burgonyakrémhez a szalonnát, a hagymát a héjában főtt, megtisztított krumplival együtt botmixerrel pépesítsük, tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét valamint a fűszereket.
A mártáshoz a cukrot vajon karamellizáljuk, öntsük rá a gyümölcsöket és a bort. Ha elpárolgott az alkohol, adjuk hozzá a keményítőt és hagyjuk egy kis ideig összeérni az ízeket.
Kínáljunk hozzá markánsan kesernyés, pörkölt kávés ízvilágú, éjsötét láger sört.