Görög ízek - sertésszelet citromos mártással

Hozzávalók (4 főre):

1 fej csíkokra vágott jégsaláta

1 nagyobb citrom leve

4 szelet karaj vagy tarja

10 dkg mirelit zöldborsó

2 evőkanál olívaolaj

1 csokor karikára vágott újhagyma

1 evőkanál friss, apróra vágott kapor

2 és ¼ dl csirkealapé

2 db tojás

ízlés szerint só és bors

 

Elkészítés:

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk. Vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk az olajat és az újhagyma fehér részét üvegesre sütjük benne. Belehelyezzük a hússzeleteket és kb. 10 perc alatt, többször átfordítva a húst, pirosra és puhára sütjük.

 

Amikor a hús elkészült, mellédobjuk a salátacsíkokat és beletesszük a zöldborsót, meghintjük kaporral, felöntjük a csirkehúslevessel. Felforraljuk, majd fedő alatt, lassú tűzön 4-5 percig pároljuk, amíg a saláta össze nem esik. Közben beleütjük a tojásokat egy mély tálba, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, és alaposan felverjük. A húst a salátával együtt átszedjük egy előmelegített tálra, és alacsony fokozatra kapcsolt sütőben melegen tartjuk.

 

A visszamaradt főzőfolyadékot átszűrjük egy edénybe, majd a citromos tojáshoz folyamatos keverés mellett apránként hozzáadunk 4 evőkanálnyit a főzőléből. A tojásos keveréket visszaöntjük a serpenyőbe, és 2-3 percig lassú tűzön melegítjük, ügyelve arra, nehogy felforrjon, mivel akkor kicsapódik a tojás. Kézi habverővel folyamatosan keverjük, egészen addig, amíg a mártás sűrűsödni kezd. Sóval, borssal ízesítjük. A mártással meglocsoljuk a salátaágyon fekvő hússzeleteket, és melegen tálaljuk.