Görög ízek- padlizsántorta

Hozzávalók  (6 főre):

22 és fél dkg orsótészta

1 db vékonyra szeletelt padlizsán

45 dkg darált bárányhús

6 dl tej

4 dkg liazr

6 evőkanál vaj

másfél dl csirkealaplé

1 teáskanál szárított oregánó

15 dkg apróra vágott szárított paradicsom

3 evőkanál sűrített paradicsom

2 szál vékonyra szeletelt szárzeller

1 nagyobb karikára vágott vöröshagyma

6 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vörösborecet

20 dkg reszelt pecorino sajt

ízlés szerint só, bors

1 evőkanál vaj

 

Elkészítés:

Forrósítunk fel 2 evőkanál olívaolajat. Tegyük bele a hagymát a szárzellerrel, és pároljuk kb. 3-4 percig. Adjuk hozzá a bárányhúst, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk barnára. k

Keverjük bele a sűrített paradicsomot, az olajban eltett aszalt paradicsomot, az oregánót, a vörösborecetet és az alaplét, majd ízesítsük sóval, borssal. Forraljuk fel, majd főzzük 20 percig.

 

Forrósítunk fel a maradék olajat egy másik serpenyőben közepes lángon. Süssük meg benne a padlizsánkarikákat adagonként, mindkét oldalukon 4-4 perc alatt barnára. Szűrőkanállal emeljük ki, és csepegtessük le. A vajat olvassuk meg egy lábosban, szórjuk bele a lisztet, és kézi habverővel folyamatosan csomómentesre kevergetve öntsük hozzá a tejet. Addig keverjük, amíg felforrósodik és besűrűsödik. 1-2 percig forraljuk, majd húzzuk le a tűzről. Keverünk beée15 dkg reszelt pecorino sajtot.

 

A tésztát nagy fazék enyhén sós, forró vízbe téve főzzük al dente. Szűrjük le és keverjük bele a sajtos mártás felét. Tegyük a tésztát és kivajazott tűzálló tálba, öntsüök rá rá a húsos mártást, majd fedjük be a padlizsánkarikákkal. Öntsük a tetejére a maradék sajtos mártást majd hintsük meg a reszelt sajt maradékával. Előmelegített sütőbe téve 190 °C-on, 25 percig sütjük. Forrón vagy langyosan tálaljuk.