Hozzávalók (6 főre):
22 és fél dkg orsótészta
1 db vékonyra szeletelt padlizsán
45 dkg darált bárányhús
6 dl tej
4 dkg liazr
6 evőkanál vaj
másfél dl csirkealaplé
1 teáskanál szárított oregánó
15 dkg apróra vágott szárított paradicsom
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 szál vékonyra szeletelt szárzeller
1 nagyobb karikára vágott vöröshagyma
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vörösborecet
20 dkg reszelt pecorino sajt
ízlés szerint só, bors
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Forrósítunk fel 2 evőkanál olívaolajat. Tegyük bele a hagymát a szárzellerrel, és pároljuk kb. 3-4 percig. Adjuk hozzá a bárányhúst, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk barnára. k
Keverjük bele a sűrített paradicsomot, az olajban eltett aszalt paradicsomot, az oregánót, a vörösborecetet és az alaplét, majd ízesítsük sóval, borssal. Forraljuk fel, majd főzzük 20 percig.
Forrósítunk fel a maradék olajat egy másik serpenyőben közepes lángon. Süssük meg benne a padlizsánkarikákat adagonként, mindkét oldalukon 4-4 perc alatt barnára. Szűrőkanállal emeljük ki, és csepegtessük le. A vajat olvassuk meg egy lábosban, szórjuk bele a lisztet, és kézi habverővel folyamatosan csomómentesre kevergetve öntsük hozzá a tejet. Addig keverjük, amíg felforrósodik és besűrűsödik. 1-2 percig forraljuk, majd húzzuk le a tűzről. Keverünk beée15 dkg reszelt pecorino sajtot.
A tésztát nagy fazék enyhén sós, forró vízbe téve főzzük al dente. Szűrjük le és keverjük bele a sajtos mártás felét. Tegyük a tésztát és kivajazott tűzálló tálba, öntsüök rá rá a húsos mártást, majd fedjük be a padlizsánkarikákkal. Öntsük a tetejére a maradék sajtos mártást majd hintsük meg a reszelt sajt maradékával. Előmelegített sütőbe téve 190 °C-on, 25 percig sütjük. Forrón vagy langyosan tálaljuk.