Hozzávalók (4 főre):
80 g szőlőmag
olaj
160 g zabpehely
50 g apróra vágott mandula
80 g pörkölt földimogyoró
50 g apróra vágott pisztácia
40 g mazsola
10 db aszalt áfonya
280 g méz
20 g kókuszreszelék
20 g puffasztott köles
1 ek mandulaliszt
1 késhegynyi vanília őrlemény
1 tábla olvasztott fehércsoki
ízlés szerint só, bors, friss gyümölcs
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket és tegyük hozzá a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy az utóbbi bevonatot képezzen rajta.
Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’masszánk’’.
Addig süssük, míg szép aranybarna színe lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük.
Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből, úgy, hogy fejjel lefelé fordítjuk és a sütőpapírt mihamarabb húzzuk le róla.
A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit.
Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. 5 napig légmentesen zárt tároló edényben eláll.
receptek: Marton Adrienn, fotó: Andri’s Kitchen