2022. Július 02. | Ottó
Előző

Lazac gyömbéres szójaszósszal ...

Következő

Csirkehúsleves kókusztejjel...

Dél-afrika gasztronómiája

Cap Town, Waterfront Cap Town, Waterfront Cap Town, Waterfront Cap Town, Waterfront

Szerencsésnek mondhatom magam, mert közelről is megismerkedhettem a dél-afrikai gasztronómia sajátosságaival. Az engem ért benyomások alapján úgy vélem, az ottani ételek ízvilága közel áll a magyar emberekhez ízléséhez, annak ellenére, hogy a dél-afrikai ételekre a klasszikus európai konyha mellett az ázsiai és az egzotikus fűszerek egyaránt hatottak. Ott tartózkodásom során nem volt egyetlen olyan étel sem, amire azt mondtam volna, hogy ez nem ízlik. Pedig végig kóstoltam mindent, amit vendéglátóim elém tettek.

Egyik kedvencem a szárított húsból készült, egészen vékony, igen száraz kolbász volt, amelyet többféle húsból árulnak. Nekem a strucc és a kudu jött be a legjobban. Ezeket a „snackeket” csak úgy, magában fogyasztják. Jó étvágycsillapító, mert elég sokáig tart egy-egy 20 cm-es darab elrágcsálása. A helyiek az egytálételek sok fajtáját ismerik, és nemcsak otthon fogyasztják, hanem az éttermek menüjében is megtalálhatók. Ezek a „bredie”-nek nevezett ételek készülhetnek zöldségekből, húsokból, a tenger gyümölcseiből egyaránt. Ízesítésként kókusztejet, mentát, curryt használnak.

Természetesen Dél-Afrikában is rengeteg salátát fogyasztanak, amire különféle öntetet használnak. A grillezett, sütött tengeri halakhoz, húsokhoz - marha, bárány, kecske strucc, kudu, antilop, varacskos disznó, szárnyasok – jól illik az Indiából átvett chutney, és a helyiek szószai, amit curryel, chillivel, mogyoróval és különféle ázsiai fűszerekkel ízesítenek. A legtöbb nagyvárosban található indiai piac, ahol szinte minden fűszer beszerezhető. Egyébként a dél-afrikaiak legalább annyira szeretik a grill ételeket, mint az amerikaiak. Még az iskola napokon is felállítanak az udvarban grillezőket, ahol a gyerekek a szülőkkel együtt készítik el ezeket a hihetetlenül finom vadhús ételeket.

Mivel az ország bővelkedik óceáni partszakaszokkal, a tenger gyümölcsei is rendszeresen felkerülnek az étlapokra. A halakat vagy pácolást követően grillezik, vagy sóval, borssal, fokhagymával bekenik, és úgy sütik meg. Az igazat megvallva az édességek nem hagytak bennem maradandó emlékeket, annak ellenére, hogy édesszájú vagyok. Épp úgy lehet fagylaltok sokaságát kapni Cup Town-ban is, mint Budapesten, de ott inkább a fánkféléket és a tejes pitéket, a pudingokat kedvelik, jó sok cukor hozzáadásával készült sziruppal leöntve. Én már csak maradok a jóféle strucc pörköltnél, annál is inkább, mivel ez az egyik legegészségesebb, koleszterinben szegény húsfajta, ráadásul isteni finom ízű.

Fábián Gabriella
(www.elitemagazin.hu Dél-afrikai tudósítója)

Előző

Lazac gyömbéres szójaszósszal ...

Következő

Csirkehúsleves kókusztejjel...

Kövess minket!