2021. Október 23. | Gyöngyi
Előző

Amikor a kicsi a nagy...

Következő

Fedezze fel Amerikát otthonról!...

Nagyon jó hely Tagyon

Félre a nyelvi játékkal, ma már a túltúristásodás okán egyre inkább keresni kell az érintetlen területeket – ilyenre leltünk a Nivegy-völgy kapujaként is emlegetett Tagyon-on, s amelyet jó szívvel ajánlunk mindazoknak, akik a Balaton felvidéken, Hegyestű környékén járnak, nyaralnak.  

 

Nyilván ez is egy álmoskás kis falu volt, amelyik nem Balaton partiként a „beach” települések boros háttérintézményeként volt elkönyvelve, ahová rosszabb idő esetén kiruccanak az élményturisták. A számtalan korábban „ott van, meg van” kategóriába sorolt látnivaló lassan egyre inkább felértékelődött, s a felfedezett, majd nagyon gyorsan leharcolt Káli-medence kistestvéreként Tagyon és a Nivegy-völgy is belépett a kifinomult élmény és gasztro kalandorok célkörébe. Tegyük hozzá, még tartják magukat a Balaton-kirakat címke ellenében, bár már sokszor itt is rezeg a léc.

 

Talán útmutató lehet a helyi feelinghez, amit az egyik helyi „gyüttment” szőlőgazda Kartaly Attila gyakorol. A baráti társaságként induló hobbi vállalkozás ma már közösség teremtő erejű – Attila hozzá hasonló indíttatású gazdákkal karöltve elhitette a helyiekkel, hogy megőrzendő, fejleszthető értékek birtokosai. És nem feltétlenül a tájhonos rizling termelésére (és fogyasztására) gondolunk: ehelyütt jó ideje már helyi alapanyagokból készített ételek, borok, szörpök kerülnek a Kéktúra útvonalon található „birtok” asztalára.

 

Látogatásunkkor lehetőség adódott elektromos bringákkal feltekerni a Hegyestűre, ahol elmélyedhettünk egy kicsit a geológiában, megcsodálhattuk Közép-Európa legnagyobb tavát és a Káli-medencét. A széles vásznú panorámával rendelkező Tagyon Birtokon élményt festhetünk a vásznakra Posta Zsófia szelíd iránymutatása mellett.

 

Béke, nyugalom, ráérősség, baráti beszélgetések. Ezek nem egy Toszkána ihlette regény kellékei, Attila ezt választotta otthonául, ahol vállaltan kis területen (öt hektáron) tesz kísérletet arra, hogy elfogadtassa a látogatókkal: a kis szelekciók értékesebbek az áruházakban vásárolt csilivili mámornál.

 

A vírushelyzet felértékeli az élményeket, a biztonságos távolságra mi sem alkalmasabb, mint egy a fürdőhelyi tumultustól védett (de nem elzárt) hegyoldali szőlőbirtok, ahol szó szerint átgondolhatjuk a lét értelmét. Ami Attila megfogalmazásában így hangzik: „Ez a gondolatunk mindenre kiterjed, amivel foglalkozunk. Baráti fogadtatás. Kiváló borok. Ételek, melyek nem csak az érzékeinkre, de a lelkünkre is hatnak. Ezen a mesés birtokon szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt termesztünk, hogy bort és egyéb kézműves termékeket készíthessünk.” 

 

A Balaton közelségének köszönhetően az éghajlat is kedvező, emellett a szőlőtőkék fekvése is sok napos órát biztosít, az uralkodó szélirány felől pedig megtörik az erős szél a mögöttünk lévő hegy miatt, így mérsékelve a szél befúvásokat. A Tagyon Birtok mind az 5 hektár szőlő területe Tagyon-hegyen, vagy annak lábánál található, így a tőkék ugyanabból a talajból veszik fel az értékes tápanyagokat, garantálva ezzel az állandó minőséget. Hegybor, RSz vagy Szürke, végül is a név csak marketing, amire – értéknövelő módon – Attila nem pakol felesleges sallangokat, és igen, működik az a stratégia is, ha valamiből kevesebb elérhető, az drágább, értékesebb.

 

De ne gyámoltalanodjunk el, a lehetőségek ezen – az igazából a Balaton stratégiára (nem/igen) kapaszkodó – vidéken mindig egyénre szabottak, s hiába az isteni konfitált tarja az étlapon, ha úgy tetszik hideg dinnyelevessel, vagy vegán padlizsánburgerrel is fokozhatjuk (egészséges) életkedvünket.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Amikor a kicsi a nagy...

Következő

Fedezze fel Amerikát otthonról!...

Kövess minket!